Vereniging Buurtverbinders Nijmegen zelfstandig aan de slag met mijnbuurtje aanpak

Vanaf  donderdag 1 januari 2015 organiseren alle actieve buurtverbinders van verschillende buurtsites in Nijmegen zich in een nieuwe vereniging: Buurtverbinders Nijmegen. Deze bundelt de kennis van de buurtverbinders over de verschillende buurtsites, zorgt voor één aanspreekpunt voor Nijmeegse organisaties die stadsbreed willen communiceren én borgt de continuïteit van de verschillende buurtsites. Als onderliggende aanpak en buurtplatform gebruikt de vereniging de aanpak van mijnbuurtje.nl. Directeur Vierdaagsefeesten Teddy Vrijmoet wordt naast haar andere activiteiten per 1 januari 2015 de voorzitter van Buurtverbinders Nijmegen.

Achtergrond
In 2012 startten Eric Hendriks, Hanneke van Stokkom en Imme Monshouwer in Nijmegen met de mijnbuurtje aanpak. Dit zorgt ervoor dat mensen en organisaties in de buurt elkaar beter leren kennen zodat ze nóg beter kunnen benutten wat er al is om hun buurt nog beter te maken. In deze aanpak worden buurtbewoners en professionals getraind als ‘buurtverbinder’. Ook krijgt de buurt een eigen online dorpsplein waar alles uit de eigen buurt te vinden is. De oprichters van mijnbuurtje.nl zijn genomineerd voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het jaar 2014’ die tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen op 5 januari bekend wordt gemaakt.

Project
Om dit in Nijmegen voor elkaar te krijgen bracht mijnbuurtje.nl met steun van wethouder Tankir in 2013 en 2014 een ondersteuningsgroep bij elkaar van bewoners, woningcorporaties, gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties. Met de financiële en materiële steun van deze partners trainde mijnbuurtje.nl 25 buurtverbinders, meer dan 50 professionals en zette negen buurtplatformen op. Ook ontwikkelde mijnbuurtje.nl een abonnementenmodel voor bedrijven en organisaties. Met de oprichting van Buurtverbinders Nijmegen is dit project nu afgerond.

Vereniging Buurtverbinders Nijmegen
Bij Vereniging Buurtverbinders Nijmegen zijn alle buurtverbinders en andere vrijwilligers die actief zijn voor de buurtplatforms in Nijmegen aangesloten. Deze zorgen online én offline voor meer verbindingen in buurten, beheren de buurtsites en helpen bewoners en professionals deze actief te gebruiken.

Financieel zelfstandig
Met het abonnementenmodel communiceren bedrijven en organisaties tegen een vergoeding op deze buurtplatformen online met buurtbewoners. Met deze inkomsten financiert de vereniging alle kosten waaronder de organisatiekosten maar ook de servicekosten voor het gebruik van de mijnbuurtje platformen. Een aantal Nijmeegse organisaties sloten inmiddels een abonnement af waaronder Portaal, DAR, GGD, Pluryn, Home Instead, Standvast, Entrea, RIBW, Talis en ZZG Zorggroep.

Lees ook het artikel in de Gelderlander.