Congres armoedebestrijding

Superleuk en zinvol congres Armoedebestrijding door communitybuilding: Je voelt je rijker in een betrokken buurt

Bijna 200 mensen die zich bezighouden met armoedebestrijding, werkend in het sociaal domein of de schuldhulpverlening, medewerkers van welzijnsorganisaties en andere geïnteresseerden deden op 19 mei mee aan het ‘Armoedecongres’ van mijnbuurtje.nl. Een boeiende en interactieve ochtend, waarop de deelnemers nu eens écht antwoord kregen op hun vragen. 

Boeiende stellingen
Radio- en televisie presentator Frank du Mosch legt het publiek stellingen voor als ‘Eens in de armoede, altijd in de armoede’, ‘Zonder lokale samenwerking van bedrijven en organisaties is armoedebestrijding kansloos?’ ‘Een buurt is net een ijsberg. Wat er allemaal is, de meeste mooie dingen: ze zijn onzichtbaar’, ‘Bij armoedebestrijding maakt de gemeente te weinig gebruik van haar inwoners” en ‘Gebrek aan contact is ook een vorm van armoede.’ 

Zorgen voor elkaar
Medeoprichter van mijnbuurtje.nl, Eric Hendriks legt uit hoe je door communitybuilding een rijkere buurt maakt. Door alle bronnen uit een buurt zichtbaar en toegankelijk te maken, help je inwoners gebruik te maken van wat er allemaal al is. Ervaringsdeskundige Henk Pragt vertelt hoe hij in een armoedesituatie belandde: “Van de ene op de andere dag was mijn bloeiende bedrijf failliet en zat ik aan de grond.” Door hulp van anderen kwam hij er ook weer uit. Zijn buurt speelde hierbij een belangrijke rol voor Henk.

Samenwerking, preventie en contact
“Stimuleer samenwerking tussen partijen ter bestrijding van armoede”, zegt bedrijfsadviseur en lid van het kernteam Moedige Dialoog Nederland, Renate Smit. Samenwerken doet Jan Willem Bosman, manager schuldhulpverlening in Tilburg al geruime tijd. Hij vindt dat je als gemeente ook preventief te werk moet gaan en moet zorgen voor sociale cohesie in de buurt. Hij benadrukt het belang van persoonlijke contacten. “Ga het gesprek aan!”

In gesprek gaan met mensen werkt echt. Dat concludeert klantadviseur bij de Rabobank, Ditte Bakkers. Zij heeft veel ervaring met geldproblemen bij klanten. “In gesprek met de klant kun je proberen signaleren en helpen oplossen.” Ook gerechtsdeurwaarder Arthur Legel zoekt het contact. Hij legt uit dat de deurwaarder is allang geen boeman meer is, maar iemand die met mensen in gesprek gaat.

Buurtverbinder
Twee buurtverbinders komen aan het woord: Hanny Markerink van SamenSintAnthonis.nl: “Als buurtverbinder breng je mensen met elkaar in contact.  Ik zie dat deuren opengaan die anders gesloten blijven.” Ook vrijwilligerscoördinator voor OnsAlphenChaam.nl, Monique Oomen vertelt: “Onsalphenchaam.nl is ontstaan vanuit de behoefte om alles wat er in de gemeente gebeurt zichtbaar te maken. Het achterliggende idee is dat contacten je een rijker gevoel geven. En andersom, dat een gebrek aan contact armoede in de hand werkt. Door onsalphenchaam.nl zijn er al veel mooie dingen gebeurd”.

SamenSterker-NL.nl
Lidewij ter Hofstede is sociaal psycholoog en adviseur bij mijnbuurtje.nl en introduceert het spiksplinternieuwe, landelijke platform voor professionals die zich bezig houden met armoede: SamenSterker-NL.nl, een online omgeving voor professionals waarop samenwerkend leren en kennisopbouw mogelijk zijn. “Samen krijgen we het voor elkaar want samen staan we sterker!” Meld je vandaag nog aan.

Hier lees je het liveblog van het congres terug: https://www.mijnbuurtje.nl/congres-armoedebestrijding/ 

Of bestel het gratis magazine ‘Oplossingen voor armoedebestrijding’