HaarenEEN.nl - Interview buurtverbindersdag

HaarenEEN.nl en hun teamdag volgens de ABCD-principes

HaarenEEN.nl, is het buurtplatform van het Brabantse dorp Haaren. Door een gemeentelijke herindeling valt Haaren sinds eind 2020 onder de gemeente Oisterwijk. Alle dorpen en kernen die hierbij horen hebben een reus als beeltenis. Haaren stond dus voor de taak om ook zo’n enorme reus van drie en een halve meter te bouwen. Inclusief kleding met iconische elementen van Haaren.

HaarenEEN.nl tijdens buurtverbindersdag

Tijdens de buurtverbindersdag vertelt Jessie enthousiast over hun georganiseerde teamdag, die ondanks corona gewoon doorging. Deze dag was geïnspireerd op het ABCD-principe. Ook gaat het interview natuurlijk over de bouw van ‘de reus van Haaren’.

Bekijk het hele verhaal hier:

Bekijk ook de andere interviews die zijn afgenomen tijdens buurtverbindersdag.

Bijvoorbeeld het interview met HalloHeuvelland, over de start van hun buurtplatform.

Pleinbest - Ingrid

Alles op één plek bij elkaar

“We zochten een platform waar inwoners, organisaties en bewonersgroepen elkaar kunnen vinden, helpen en inspireren. Ook wilden we als gemeente meer ruimte geven aan bewonersinitiatieven. PleinBest.nl is een prachtige combinatie van on- en offline verbinding geworden. Alles komt op één plek bij elkaar en wie het platform bezoekt maakt er ook kennis met allerlei andere zaken. Onlangs konden inwoners meepraten over locaties voor laadpalen. Dat werkte fantastisch. Mijn tip voor andere gemeenten is: zorg dat je als gemeente samen optrekt met de groep buurtverbinders. En ontbreken in deze groep bepaalde talenten? Ga daar dan samen gericht naar op zoek. Motiveer je collega’s om ook mee te doen op het platform door hen de voordelen ervan te laten zien voor hun werk. Zo zorg je dat je als gemeente echt onderdeel bent van de gemeenschap.”

-Ingrid de Graaff, adviseur inwoners- en overheidsparticipatie in Best

PuurPapendrecht - Leni

Ik kan niet meer zonder

“Het mooie van PuurPapendrecht.nl vind ik dat het van de bewoners zelf is, ze kunnen er zelf vragen én brengen. Ook de gemeente en heel veel organisaties zijn hier te vinden, waardoor je een sterk netwerk krijgt. Dat bespaart bovendien veel geld. Voor mijn werk kan ik niet meer zónder. In plaats van een gemeentegids hebben we op PuurPapendrecht een sociale kaart. Die is actueel en alle activiteiten zijn direct zichtbaar. Mijn sportcollega is heel blij met de inschrijfmodule en we maken ook gebruik van de ‘Elkaar Helpen’-module voor vraag en aanbod van vrijwilligers. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: begin er vandaag nog mee. Zoek een of twee professionals en een paar actieve inwoners. Mijnbuurtje.nl zet vervolgens iedereen in zijn kracht!”

-Leni van Mourik, Wijkcoördinator, Initiatieven-makelaar én Buurtverbinder in Papendrecht – L.van.Mourik@papendrecht.nl

KijkindeKernen - Chris

Ondersteuning bij alles wat we doen

“Komend uit Limburg leerde ik als vrijwillig buurtverbinder voor Buurtkanaal.nl in Brummen direct veel mensen kennen. Ik heb die mooie ervaring meegenomen tijdens mijn sollicitatie in de gemeente Voorst. Hier was namelijk net het digitale dorpsplein Kijkindekernen.nl gestart. De gemeente Voorst bestaat uit 12 dorpen waar verschillende dorpsbelangenorganisaties actief zijn. Zij namen het initiatief tot een gezamenlijk platform om van elkaar te leren en te horen wat er in de dorpen allemaal gebeurt. Kijkindekernen.nl ondersteunt eigenlijk alles wat we doen: de verbinding tussen de dorpen is versterkt, organisaties staan in de sociale kaart en initiatieven zijn meer zichtbaar. Dat stimuleert anderen ook om mee te doen. Ik hoef daar bij mijn werk minder tijd en energie in te steken. Ik verwijs naar het platform en kan me focussen op zaken waar de dorpen me echt bij nodig hebben. Daarnaast is de samenwerking met mijnbuurtje.nl heel fijn en persoonlijk en zijn de lijntjes kort.”

-Chris Frencken, Coördinator maatschappelijke initiatieven en Buurtverbinder in Voorst – C.Frencken@voorst.nl

Pleinbest - laadpalen

Betrekken van inwoners bij plaatsen van laadpalen

Hoe betrek je inwoners bij het bepalen van de juiste locatie voor laadpalen in je buurt?

De gemeente Best deed het! In bijgaande video bespreekt Hanneke van Stokkom van mijnbuurtje.nl samen met Ingrid de Graaff van de gemeente Best hoe zij dit voor elkaar kregen.

Laad je inspireren!

Bekijk het project over de laadpalen van Best hier op het buurtplatform PleinBest.nl.

Succesfactor: Luister goed en vraag door

10 succesfactoren voor succesvolle samenwerking met inwoners

Mijnbuurtje.nl helpt gemeenten al tien jaar bij haar participatieprojecten. De kennis en ervaring die we opdeden in honderden workshops delen we graag. Echt goed samenwerken met inwoners vraagt namelijk om een ander soort relatie. Eén waarin het gaat om eerlijkheid, respect en gelijkwaardigheid. Het voelt al snel als een spagaat als je de kaders van de gemeentelijke organisatie even moet loslaten om echt contact te maken. Maar het is de moeite meer dan waard!

Wat zijn nou precies die succesfactoren? Mijnbuurtje.nl stelde een top-tien samen van deze randvoorwaarden. 

Op nummer 10: Luister goed en vraag door. Wees bereid om echt te luisteren naar behoeftes.
Op nummer 10 staat ‘goed luisteren´: open staan voor wat er werkelijk bij iemand of bij een groep mensen leeft. Respect hebben voor de mening en omstandigheden van inwoners. Als je investeert in de relatie door echt contact te maken, hoor je wat er speelt, zodat je daar beleid op kunt ontwikkelen. Het vraagt vooral lef om buiten de regels en bepalingen te denken en naar de mens achter de inwoner te kijken. 

Download hier het ebook ‘Succesvol samenwerken met inwoners

Congres Armoedebestrijding - mijnbuurtje.nl

Congres: Armoedebestrijding door communitybuilding – Je voelt je rijker in een betrokken buurt.

Op 19 mei organiseren wij het online congres ‘Armoedebestrijding door communitybuilding – Je voelt je rijker in een betrokken buurt’. Een boeiende en interactieve ochtend, om nu eens écht antwoord te krijgen op al je vragen. Dit congres is gratis en vooral interessant voor ambtenaren die zich bezighouden met armoedebestrijding, werkend in het sociaal domein of de schuldhulpverlening. Daarnaast zijn medewerkers van welzijnsorganisaties van harte welkom.

Vragen…
Hoe maak je verbinding met inwoners in armoede die zich moeilijk laten zien? Hoe zorgen we voor gedeelde verantwoordelijkheid met maatschappelijke partners als we kiezen voor een integrale armoede aanpak? Hoe vergroten we het sociaal kapitaal bij onze inwoners?

…en antwoorden
“Effectieve armoedebestrijding gaat uit van werken met empowerment“ zegt onderzoek door kennisinstituut Movisie. Door te investeren in het sociale kapitaal van mensen vergroot je steun van familie, vrienden of buren. Met nieuwe lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen bereik je beter kwetsbare groepen. 

Mijnbuurtje.nl
De kracht van mijnbuurtje.nl is het verbinden van mensen. Onze bewezen succesvolle aanpak zorgt voor meer ontmoetingen in de buurt en dat maakt mensen sterker en gezonder. Inwoners en professionals weten elkaar snel te vinden via een online communityplatform.

Het congres: Armoedebestrijding door communitybuilding – Je voelt je rijker in een betrokken buurt
Mijnbuurtje.nl houdt op 19 mei van 09.30 tot 12.00 uur een boeiend en inspirerend online congres over dit actuele onderwerp. Het programma is leuk, afwisselend en interactief. Met onze gasten kijken we vanuit verschillende rollen naar de werkende factoren: dus wat er écht werkt! 

Sprekers
Zo komt aan het woord: de ervaringsdeskundige, de onderzoeker, de deurwaarder, de teammanager schuldhulpverlening van een grote gemeente, een gebruiker van het platform van mijnbuurtje.nl, een beleidsadviseur en nog veel meer. Dat alles op een bijzondere manier gepresenteerd door… dat is nog een verrassing!

Nijmegen-oost.nl - interview BVD

Nijmegen-oost.nl experimenteert met een nieuwe module

Nijmegen-oost.nl, hét buurtplatform van de oostkant van Nijmegen. Ook is dit buurtplatform het eerste buurtplatform van mijnbuurtje.nl, een mooie plek om een experiment uit te voeren. Één van deze experimenten is de comfortabel thuis-gids. Een module speciaal voor ouderen die graag in hun eigen huis in hun vertrouwde wijk willen blijven wonen.

Nijmegen-oost.nl op buurtverbindersdag

Buurtverbinder Loes vertelt over de ervaringen met de comfortabel thuis-gids. Maar daarnaast komt ook het onderwerp ‘Icoon van Oost’ aanbod. Ook een nieuw onderdeel dat op Nijmgene-oost.nl wordt uitgetest. Hierbij mogen mensen stemmen op wat zij het meest iconische gebouw van Nijmegen-Oost vinden.

Bekijk hier het hele interview:

Bekijk ook de andere interviews die zijn afgenomen tijdens buurtverbindersdag.

Bijvoorbeeld het interview met MaasBuren, over hun groei van afgelopen tijd.

HalloHeuvelland - interview BVD

HalloHeuvelland.nl: vliegende start ondanks corona

HalloHeuvelland.nl, het buurtplatform van de gemeente Gulpen-Wittem, kende een bijzondere start. Begin 2020 startte de groep buurtverbinders enthousiast aan de eerste trainingsdag van mijnbuurtje.nl. Niet wetende dat dit voorlopig ook de laatste offline training zou zijn. Maar ondanks dat de rest van de training online verliep is het een onwijs mooi en goedlopend platform geworden.

Halloheuvelland tijdens buurtverbindersdag

Tijdens onze halfjaarlijkse buurtverbindersdag vertellen buurtverbinders Lucienne en Tjeu over de start en lancering van het platform. Ze hebben het over het goede teamwork, de creatieve ideeën en de samenwerkingen met lokale bedrijven. Bekijk hier het hele interview:

Bekijk ook de andere interviews die zijn afgenomen tijdens buurtverbindersdag.

Bijvoorbeeld het interview met MaasBuren, over hun groei van afgelopen tijd.

Maasburen - interview buurtverbindersdag

Maasburen.nl: Flink gegroeid afgelopen jaar

Maasburen.nl, het buurtplatform van de gemeente Mook en Middelaar is flink gegroeid sinds de start zo’n 3,5 jaar geleden. Petra en Wilma, beide buurtverbinders voor het buurtplatform, vertellen enthousiast hoe deze groei tot stand is gekomen. Zo hebben ze het over de goedgevulde contentkalender, hun regelmatige overleggen en de drukbezochte online pubquiz. Vooral ook het samen dingen doen zorgt voor een hecht team.

Maasburen tijdens buurtverbindersdag

Tijdens de halfjaarlijkse buurtverbindersdag is onderstaand interview met Petra en Wilma afgenomen. Bekijk en luister het hier:

Bekijk ook de andere interviews die zijn afgenomen tijdens buurtverbindersdag.

Bijvoorbeeld het interview met HalloHeuvelland, over hun lancering middenin coronatijd.