Mijnbuurtje aanpak: helpen is OK, bruisen is beter!

De woorden van onze koning over de ‘participatiesamenleving’ hebben hun uitwerking niet gemist. “Van iedereen die dat kan, vragen we om verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier voegen mensen niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel” zo sprak Willem Alexander in de troonrede van 2013. Nu gebeurde dat op veel plekken al, maar daarna zijn in veel wijken en dorpen allerlei initiatieven gestart waarin vrijwilligers actief zijn in het zorgen voor de kwetsbare medemens die het (soms) alleen niet meer kan. En dat is mooi!

Op veel plekken waar onze buurtverbinders en ondersteuners actief zijn, zien we dat mensen meer gaan helpen. Ons online dorpsplein speelt hier een belangrijke rol. Daar vind je makkelijk en snel alle informatie over je wijk of dorp, blijf je betrokken en op de hoogte en maak je makkelijker contact met mensen. Doordat het ook gekoppeld is met sociale media, TV schermen en zelfs de lokale krant, kan iedereen meedoen: dus ook als je geen internet hebt. Het is een onmisbaar instrument voor lokale vrijwilligersinitiatieven die willen helpen en voor mensen die iets nodig hebben.

En alhoewel we dit prachtig vinden, streven wij naar iets waarvan we nóg enthousiaster worden. En dat is een bruisend dorp of wijk, waarin mensen niet alleen meer oog voor elkaar hebben, maar waar ze óók durven te dromen van een plek die bruist en sprankelt van het leven en van initiatieven! Waar ieders talent, creativiteit en kennis wordt aangesproken en waar trots en plezier de boventoon voert.  Een plek waar lokale winkels succesvol zijn en tegen de stroom in zorgen voor werkgelegenheid. Waar geen krimp is maar juist groei. En waar er moedige, creatieve ambtenaren en zorgprofessionals zijn die dit stimuleren en mogelijk maken.

Wat hierin enorm helpt is een andere manier van omgaan met elkaar.  Minder effectief  (maar wel heel erg bij ons ingesleten) is het vragen naar wat je probleem is en wat je nodig hebt: hoe kan ik helpen? Hiermee stimuleer je volgens ons juist méér afhankelijkheid. Wat veel effectiever blijkt: vragen naar waar je veel van weet, waar je talent ligt en waarvan je blij wordt! En dit vervolgens te benutten, hoe klein ook. Ook minder effectief  is het ‘labelen’ van mensen en vervolgens hier activiteiten voor organiseren: ‘dansavond voor eenzame ouderen’, ‘alzheimer café’. Een succesvolle gemeenschap is juist heel erg divers en leuk om in te verkeren!

Om deze bruisende plek voor elkaar dit krijgen zijn als eerste mensen nodig die hierin geloven, waarbij het glas altijd halfvol is, die goed zijn in het verbinden van wat er al is en die zorgen dat iedereen in het dorp of wijk elkaar makkelijk kan bereiken. Dit is het buurtverbinders team, samenwerkend met een groep van wijk- of dorpsondersteuners. Via een driedaagse training leren wij ze hoe ze dit precies doen maar ook hoe ze een superteam worden. Gedurende de training richten we meteen het eigen lokale online dorpsplein in en bereiden we de feestelijke lancering in het dorp of wijk voor.

Onze aanpak ondersteunt je dus krachtig bij de vrijwilligersinzet voor het elkaar helpen en is nóg succesvoller bij het komen tot een sprankelend dorp of levendige wijk. Wil je dit ook ervaren? Neem dan nu contact met ons op.