Buurtverbinders magazine

Page 1

voor iedereen die wil bouwen aan een betrokken buurt
Een magazine van Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 1 10-05-2023 13:37
BUURTVERBINDERS

Inhoud

Zo werkt de mijnbuurtje aanpak | 5 Kletsen en samen koffiedrinken | 13

3 Voorwoord door Jan Terlouw

4 Welkom

8 Bouwen aan betrokken buurten met ABCD

9 Van Week van de Eenzaamheid naar Maand van de Ontmoeting

11 Ambtenaren en buurtverbinders: samenwerken voor een betere buurt

12 Buurtverbinder op het wereldtoneel

11 Gottfried’s speurtocht naar buurtbewoners

17 Hoe mijnbuurtje.nl buurtverbinders ondersteunt en motiveert

18 Het buurtspel: ontspannen en energiek contact tussen buurtbewoners

Ontdek de kracht van ons online platform | 14

19 Buurtverbindersteam HaarenEEN: de kracht van samenwerking

20 Erasmus Universiteit bevestigt: mijnbuurtje.nl verbindt inwoners

21 Buurtverbinders MaasBuren spelen cruciale rol bij hoogwater-crisis

22 Ontdek de verborgen schatten in je buurt

23 Buurtverbinder gezocht: tips van een expert

25 Interessante boeken en organisaties

26 Quiz

Wat leer je in de buurtverbinderstraining? | 10

Organiseer jij ook burendag? | 24

27 Bouw jij ook mee aan een betrokken buurt?

28 Je voelt je rijker in een betrokken buurt

COLOFON

Redactieteam mijnbuurtje.nl: Loes Wijffels, Eric Hendriks, Jorie Meijer

Fotografi e mijnbuurtje.nl

Vormgeving Gabriëlle Thijsen

Drukwerk Janssen Repro

Illustratie Studio Mik

Oplage 10.000

Geïnteresseerd? Ga naar mijnbuurtje.nl/buurtverbinder

Ook verkrijgbaar als Ebook

Dorpsverbinder Hanny: Verbinden geeft mij energie | 6
Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 2 10-05-2023 13:37

Jan Terlouw is een Nederlandse schrijver en politicus, bekend door zijn verhaal over het touwtje uit de brievenbus, waarin hij pleit voor vertrouwen en verbinding tussen mensen.

Voorwoord Buurtverbinders verbinden gemeenschappen

Wij mensen horen bij elkaar. Dat hebben we weer goed gemerkt tijdens de corona epidemie, toen we niet bij elkaar mochten zijn. De vereenzaming sloeg toe. Het is fijn om in een gezellige buurt te wonen waar mensen elkaar kennen, herkennen en helpen. Je mag je gelukkig prijzen als je in een buurt woont waar ook buurtverbinders zijn. Een buurtverbinder is iemand die de buurt goed kent, de geschiedenis ervan en die mensen bij elkaar brengt. Iemand die bevordert dat mensen elkaar kennen en helpen en met elkaar dingen doen.

Een maatschappij wordt een samenleving als mensen elkaar vertrouwen. Dat wordt er de laatste tijd niet beter op. Het is belangrijk om elkaar weer te vinden, te vertrouwen en meer samen te doen. We leven in een wereld waarin we steeds meer op onszelf gericht lijken te zijn terwijl mensen daar niet gelukkiger van worden. Buurtverbinders brengen mensen bij elkaar en zorgen voor verbinding in een tijd waarin we steeds meer online met elkaar communiceren en minder contact hebben met buren. Buren moeten elkaar kunnen vinden, ideeën kunnen delen en samen kunnen werken aan een leefbare buurt.

Jan Terlouw

3 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 3 10-05-2023 13:37

Welkom

Hoi, leuk dat je dit magazine leest! Het is bedoeld voor iedereen die bouwt aan betrokken buurten of dat binnenkort gaat doen. Onze inspiratie kregen we uit de afgelopen tien jaar, waarin we in meer dan 90 gemeenten werkten aan meer betrokken buurten.

In het hele land ontmoetten we bevlogen buurtbewoners en ambtenaren die werken aan meer verbinding en ontmoeting. Op de voorpagina zie je een aantal van deze mensen. Dit zijn buurtverbinders die alle mooie dingen in hun buurt zichtbaar maken, die ontmoetingen stimuleren en mensen prikkelen om nóg meer hun talenten te gebruiken in de buurt.

In dit magazine lees je hoe inwoners in die rol van buurtverbinder hun buurten versterken en hoe onze aanpak, ondersteuning en online platform hen daarbij ondersteunt.

Veel leesplezier!

Spreekt dit je aan en wil je ook met onze aanpak aan de slag in jouw buurt? Ga naar mijnbuurtje.nl/ buurtverbinder en we nemen contact met je op.

We wensen je heel veel verbindingen in je buurt!

Ons team
Diana Lonneke Loes Max Jorie Janine Hanneke Eric Rik Robin Quoc
4 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 4 10-05-2023 13:37
Monique

Hoe werkt de mijnbuurtje aanpak?

mijnbuurtje.nl werkt aan verbonden buurten waar mensen elkaar vinden en de rijkdom van hun buurt ontdekken. Het biedt één toegang tot alles in de buurt. Buurtverbinders zijn een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Wat is mijnbuurtje.nl en hoe werkt het? Mede-oprichter Eric Hendriks vertelt er wat meer over.

Betrokken buurten

Daarom werken wij aan betrokken buurten waar mensen elkaar makkelijker vinden en meer samen doen, voor een goed leven in de eigen buurt. In 2012 begonnen we in onze eigen wijk, maar inmiddels werken we met 10 collega’s voor zo’n 90 gemeenten in het hele land. Inderdaad een beetje uit de hand gelopen!

Samen met

inwoners

Eric: Wij zien de buurt als een plek van overvloed. Mensen met talenten, kennis, vaardigheden, ideeën en nog veel meer. Als je die zichtbaar maakt en zorgt voor meer relaties, dan is er heel veel mogelijk! Helaas is informatie hierover niet goed vindbaar, versnipperd of verouderd. Ook leven steeds meer mensen op zichzelf en missen ze het ‘wij gevoel’ in hun buurt. Hierdoor vinden we elkaar niet meer en gebruiken we die buurtbronnen niet goed. Zo lossen we onze problemen natuurlijk niet op!

Dit doen we samen met inwoners die hun buurt belangrijk vinden en daarvoor iets willen doen. We nodigen iedereen uit voor een leuke feestelijke bijeenkomst en vragen of ze ook buurtverbinder willen worden. Als buurtverbinder maak je alle mooie dingen in je buurt zichtbaar. Je zorgt dat mensen mooie verhalen delen op het online platform. Ook stimuleer je ontmoetingen tussen mensen en prikkelt ze om hun talenten in te zetten. Samen met andere buurtverbinders zorg je dat iedereen het online buurtplatform kent en daaraan meedoet.

Leuke training

Het team buurtverbinders geven we een leuke training. Je leert hoe je alle mooie dingen in de buurt zichtbaar maakt op je eigen online buurtplatform, hoe je mensen verbindt en ze

stimuleert om mee te doen. Na afloop blijven we je natuurlijk ondersteunen.

Online buurtplatform

Ons online buurtplatform is super gebruiksvriendelijk en maakt het heel eenvoudig om dingen te delen en iets te organiseren. Je vindt er voorzieningen om gezond en vol energie mee te doen, zoals verenigingen, organisaties en de activiteiten die ze organiseren. Ook ontdek je andere inwoners en hun talenten, hulp of spullen. Je leest er leuke verhalen over mensen en gebeurtenissen. Maar je kunt ook je ideeën kwijt en meepraten over verbeteringen in de buurt. Iedereen kan de site bekijken en met een eigen account kun je er zelf iets opzetten. Via de wekelijkse nieuwsbrief weet je wat er allemaal gebeurt.

Resultaat

Het resultaat is dat je meer nieuwe mensen leert kennen en je nóg meer thuis voelt. Buurten maken meer gebruik van wat ze in huis hebben. Er is meer gezamenlijkheid en de buurt wordt een fijnere plek om te wonen.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek door de Erasmus universiteit in 25 gemeenten bewijst dat er hierdoor 60% meer ontmoetingen ontstaan in een buurt!

5 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 5 10-05-2023 13:37

Sinds 2020 is Hanny Markerink dorpsverbinder voor Samensintanthonis.nl. Ze is er super enthousiast over en hoopt dit nog lang te blijven doen.

Dorpsverbinder Hanny

Verbinden geeft me energie!

Hanny ziet samensintanthonis.nl als een hulpmiddel om de verbinding, sociale betrokkenheid en samenwerking in het dorp te versterken. “Ik ben echt verrast hoe hard het in korte tijd is gegroeid. In het begin stonden er vooral hulpvragen op van professionele hulpverleners die bijvoorbeeld een fietsmaatje voor iemand zochten. Door Corona kwam er ook veel hulpaanbod van dorpsbewoners op gang. Later zijn we daarnaast steeds meer berichten gaan plaatsen. Ook organiseren we zelf activiteiten in samenwerking met de basisschool en het verzorgingshuis, zoals een kaartenactie, zingen voor elkaar en een speurtocht. Het platform vormt de verbindende schakel en is een prachtig communicatiemiddel. We willen dat

iedereen hier met veel leefplezier woont.”

Samenwerking tussen dorpen

Hanny: “Uit één van de andere kerkdorpen in de regio kreeg ik de vraag van inwoner Judith of ik iemand wist die een kinderwagen kon gebruiken, liefst een statushouder. Judith overwoog eerst om hem op Marktplaats te zetten, maar liever maakte ze er iemand blij mee die er echt om verlegen zat.” Omdat Hanny korte lijnen heeft met het dorpsteam, legde ze de vraag neer bij Caroline Hoogeboom, sociaal werkster in Sint Anthonis. Door deze

zat.” Omdat Hanny korte lijnen

6 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 6 10-05-2023 13:38
Hanny Markerink

Waarom worden mensen buurtverbinder?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen gemotiveerd zijn om buurtverbinder te worden in hun eigen wijk of dorp. Zo is het voor de één het gevoel van sociale betrokkenheid en de behoefte aan nieuwe contacten. Een ander doet graag betekenisvolle

samenwerking werd er vrijwel onmiddellijk contact gelegd met een Syrisch gezin in één van de andere dorpen. Samen met Judith ging Hanny de kinderwagen brengen. Ze plaatste er een berichtje over op samensintanthonis.nl. Hanny: “De moeder, Nahed, was zo blij! Zo zie je hoe belangrijk je werk als dorpsverbinder is. Het meeste contact gebeurt live in het dorp, de website helpt daarbij enorm. We bereiken daardoor zoveel meer inwoners!”

Lezen in je eigen taal

Hanny sprak met Nahed via Google translate op hun mobieltjes. Ook liet Hanny het platform samensintanthonis. nl zien. Nahed schreef zich meteen in en tot Hanny’s grote verrassing kon de Syrische de berichten op het platform meteen in haar eigen taal lezen! Dat deed ze door ‘automatisch vertalen’ op haar telefoon aan te zetten.

delen

ELENA DYGALO

dingen, voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid of wil zichzelf ontwikkelen.

In dit magazine vertellen verschillende mensen waarom ze buurtverbinder zijn en wat het hen brengt.

ontdekte dat Nahed graag de Nederlandse taal wilde leren. Hanny: “Er staan wel vaker oproepjes op het platform voor het begeleiden van statushouders of taalhulpjes, maar die leiden niet altijd tot een match. Ik besloot daarom zelf een artikeltje te schrijven over mijn tweede bezoekje. Daarop kwamen direct twee reacties en Nahed krijgt binnenkort taalles van een buurtbewoonster. Ze kreeg daarnaast zelfs babykleding aangeboden. Zo leuk! Het effect van het delen van zo’n persoonlijk verhaal op ons online platform is echt heel groot.”

Deuren gaan open

Elena Dygalo (34) was fotograaf in Oekraïne en is nu een jaar in Nederland. Sinds kort is ze buurtverbinder bij Onsdichteren.nl in Doetinchem. “Ook hier sta ik niet stil en probeer mezelf nog verder te ontwikkelen, iets nieuws te ontdekken voor mezelf en mijn kinderen. Meewerken aan het platform onsdichteren.nl is daar een leuk onderdeel van!”

Door artikel meer aandacht

Later zocht Hanny Nahed nog eens op en vroeg hoe het met haar ging. Ze

De dorpsverbinder ziet de betrokkenheid in het dorp groeien. “Daar doe je het voor! Mensen zijn blij om te lezen over hun dorp. Verbinder zijn geeft je energie! Armoede en eenzaamheid spelen zich af achter de voordeur. Voor mensen met problemen of die eenzaam zijn is de drempel groot om iets te vragen. Via het platform kunnen ze anoniem verzoeken doen, of laten doen, voor het spelen van een spelletje of samen een eindje wandelen. Ik zie dat deuren opengaan die anders gesloten blijven.” Hanny is ook fysiek veel in het dorp te vinden en legt

contacten voor interviews of wijst mensen op oproepjes en de mogelijkheden van het platform. Ze is trots op de verbindingen die ze samen met het team legt: “Er zijn echt al veel meer contacten ontstaan, daarom hoop ik dat we door kunnen gaan. Ik word hier heel blij van.”

Ondersteuning mijnbuurtje.nl

“De ondersteuning van mijnbuurtje.nl is super. We kregen een training, worden regelmatig bijgeschoold en de helpdesk werkt ook fantastisch. Mede dankzij mijnbuurtje.nl staan we nu waar we zijn. Het geeft me elke keer weer nieuwe energie!” ■

van persoonlijk verhaal heeft enorm effect
7 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 7 10-05-2023 13:38

Bouwen aan betrokken buurten met ABCD

Bij het werken aan meer betrokken buurten gebruikt mijnbuurtje.nl de Asset Based Community Development (ABCD) aanpak. Dit biedt buurtverbinders structuur en zorgt voor een effectieve werkwijze waarmee ze met beperkte tijd en energie toch veel voor elkaar krijgen.

ABCD richt zich op het ontdekken en versterken van de sterke punten van een buurt om positieve veranderingen te krijgen. In plaats van te focussen op problemen en tekortkomingen, benadrukt ABCD de kracht en potentie van buurtbewoners en hun capaciteit om samen te werken en verandering te creëren. ABCD bestaat uit praktische stappen. Bijvoorbeeld het in kaart

brengen van de hulpbronnen en sterke punten van de gemeenschap, het betrekken van verschillende groepen en belanghebbenden en het bevorderen van zelforganisatie en gemeenschapsbetrokkenheid.

Hieronder zie je een mooi overzicht van de principes die we bij mijnbuurtje.nl gebruiken.

We richten ons op passies en talenten: wat kun je goed en vind je leuk?

Maak alle pareltjes zichtbaar.

Liever een feestje dan een vergadering

Inwoners in de lead, overheid & instellingen ondersteunen.

Het glas is halfvol: waardeer en benut wat er al is.

Gedeelde verhalen zorgen voor sterke eigen identiteit en cultuur.

Iedereen is welkom. Het gaat om echte ontmoetingen en betekenisvolle relaties, waarin mensen van betekenis zijn.

8 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 8 10-05-2023 13:38

Door alweer de derde ‘Maand van de ontmoeting’ te organiseren neemt samenzijnwijmaassluis.nl snel een hoge vlucht. De gemeente doet er ook alles aan om het inwonersplatform bekendheid én inhoud te geven.

Van Week van de Eenzaamheid naar Maand van de Ontmoeting: Een kijkje achter de

Jacqueline Groeneveld is vanuit de gemeente werkzaam als buurtverbinder voor Klik Vrijwilligers. Wendy Hofman is projectleider. Zei zegt: “De gemeente Maassluis doet veel moeite voor ‘samen’. We zijn nu ruim 3 jaar bezig met het verbinden van mensen via het platform en het groeit nog dagelijks.”

Organisaties en ondernemers

Jacqueline: “Ons doel is de bestrijding van eenzaamheid, bevordering van de sociale cohesie en een nog betere integratie. Hiervoor hebben we organisaties, verenigingen en ondernemers in de gemeente gevraagd mee te doen. Daarnaast organiseren we zelf ook allerlei activiteiten. Zo hebben we een jaarlijkse Doe-Mee markt en besteden we ook aandacht aan bijzondere dagen zoals bijvoorbeeld de complimentendag. Ons succesnummer elk jaar is onze ‘Maand van de ontmoeting’. De landelijke term ‘Week van de eenzaamheid’ vinden we minder passen. Wij hebben deze week omgedoopt tot Maand van de Ontmoeting. Ontmoeting heeft een positieve insteek en zorgt ervoor dat inwoners makkelijker de stap zetten om mee te doen aan activiteiten, zonder dat er een stempel wordt gedrukt. Als je het over ‘ontmoeten’ hebt en daarvoor van alles organiseert, zoals een open dag in de moskee en een rondvaart tegen reductieprijs, is het veel laagdrempeliger. Van die week hebben we een maand gemaakt en in oktober 2022 waren er

bijna 190 activiteiten in de gemeente! Veel ondernemers en instellingen werkten hierin samen.”

Eén uitstraling

Wendy: “Inmiddels hebben 70 ‘coalitiepartners’ zich verbonden aan #Samenzijnwijmaassluis. Op de site staan ruim 400 organisaties en instellingen. Samen met de coalitiepartners bouwen we aan de aanpak en bedenken we creatieve initiatieven en activiteiten. We vragen ze ook steeds ons logo te gebruiken bij hun uitingen, want we vinden het belangrijk dat we één uitstraling hebben en dat die overal terugkomt. Zo zijn we heel zichtbaar voor iedereen en dat werkt verbindend. Onze partners gebruiken ons logo en onze huisstijl, we zijn te vinden op social media, maar geven ook bekendheid aan het platform via flyers,

posters, berichtjes in plaatselijke krantjes en met t-shirts, bekers, ansichtkaarten, placemats etc.”

Overdragen op inwoners

Jacqueline: “En het werkt! We hebben er veel enthousiasme, geduld en energie in gestoken, maar straks betaalt zich dat terug. Er is al heel veel betrokkenheid bij het platform. Eigenlijk is het allemaal heel simpel, maar het moest natuurlijk wel eerst opgezet worden. Dat deden we vanuit de gemeente, maar uiteindelijk zullen we het overdragen aan de inwoners. Binnenkort gaan we op zoek naar mensen, die samen met ons willen verbinden in hun buurt en die samenzijnwijmaassluis.nl vast nog veel verder gaan brengen!” ■

samenzijnwijmaassluis.nl
bij samenzijnwijmaassluis.nl
schermen
9 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 9 10-05-2023 13:38
Wendy Hofman en Jacqueline Groeneveld

Om als team buurtverbinders zo goed mogelijk beslagen de buurt in te gaan, volgen ze een training bij mijnbuurtje.nl. Hier leer je hoe je alle mooie dingen in de buurt zichtbaar maakt, hoe je mensen stimuleert om mee te doen en hoe je zorgt dat er steeds meer verbanden en relaties komen. Het opbouwen van verbindingen en het bevorderen van communicatie in de buurt via het online platform staat hierbij centraal.

Wat leer je in de buurtverbinderstraining?

wordt daarbij gestimuleerd te doen wat hij of zij leuk vindt.”

Een heerlijk positieve sfeer

Annelies Timmer en Marion van ‘t Land volgden de training voor het nieuwe platform Koggenbuurtjes.nl. Ze zijn heel enthousiast. Koggenland bestaat uit een heleboel dorpskernen. Marion werkt voor de gemeente en gaat nu ook als buurtverbinder aan de slag, Annelies woont pas sinds kort in de gemeente en zag een oproepje.

gevoel als je samen aan iets bouwt, bijna als een zwangerschap.” Marion: “Ik heb contact met mensen waar ik in het dagelijks leven niet gauw mee spreek. We hebben lange, persoonlijke gesprekken met elkaar en iedereen is enthousiast. Door hen ben ik soms anders tegen de dingen aan gaan kijken. Onze trainer, Lonneke, is echt deel van de groep. Ze voelt je twijfels, stelt vragen en laat ons ook veel zelf uitvinden. Echt heel fijn!” ■

Trainer Lonneke Gaertner: “De buurtverbinderstraining bestaat uit zes dagdelen waarvan één hele dag altijd ‘live’ plaatsvindt. Daar probeer ik vooral een leuke dag van te maken, waarop we elkaar beter leren kennen met praktische spel- en werkvormen zoals de buurtspelvragen en de buurtschat challenge. Verder gaan we aan de slag met het nieuwe platform en bereiden we de lancering voor. Ik speel zoveel mogelijk in op de behoefte van de groep en probeer de zelfredzaamheid van de buurtverbinders te stimuleren. De trainingen staan in het teken van het leren werken met het platform, mooie verhalen schrijven, social media benutten en zo te werken aan een mooie community, met als doel een leukere en fijne buurt. Iedereen

Annelies: ”Als ouder en nieuwe inwoner was ik op zoek naar contacten. Door buurtverbinder te worden leer ik snel veel mensen kennen en zie ik wat er allemaal te doen is in de buurt. In de training leerden we bijvoorbeeld doorvragen, waardoor je boeiender gesprekken krijgt.” Marion vult aan: “We leren hoe je mensen op het platform krijgt en hoe we het kunnen vullen met echt verbindende verhalen. Binnen de groep hangt een positieve sfeer en leer je elkaar snél en jezelf beter kénnen.”

Annelies: “Iedereen denkt mee en geen vraag is te gek. Het geeft een prettig

De training

Buurtverbinders Annelies en Marjon: het geeft een prettig gevoel als je samen aan iets bouwt!

Onderdelen zijn zoal: Hoe beheer en modereer je een online community? Hoe zorg je voor aantrekkelijke en relevante inhoud gericht op de interesses van buurtbewoners? Verder leer je over het gebruik van social media om verbinding te maken tussen buurtbewoners en hoe je evenementen en initiatieven promoot. Maar ook privacy en veiligheid: Hoe bevorder je veilige online communicatie? Naast de offline training krijgen deelnemers ook toegang tot de mijnbuurtje Academie, de online leeromgeving.

10 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 10 10-05-2023 13:38

Ambtenaren en buurtverbinders: samenwerken voor een betere buurt

Wil je als gemeente beter in contact komen met de inwoners van je buurt en weten wat er speelt? Overweeg dan eens om samen te werken met buurtverbinders en een online buurtplatform op te zetten! Buurtverbinders zijn mensen uit de buurt die goed weten wat er speelt en die via het online platform informatie kunnen delen en communiceren met inwoners. Door samen te werken met buurtverbinders kunnen ambtenaren beter inzicht krijgen in de behoeften en wensen van de buurt en hierop inspelen. Dit kan leiden tot een betere afstemming van beleid en een meer klantgerichte dienstverlening.

Meer betrokken

Een ander voordeel van samenwerking met buurtverbinders is dat het kan bijdragen aan meer betrokkenheid en participatie van inwoners in de buurt. Door buurtverbinders te ondersteunen bij het organiseren van buurtinitiatieven en evenementen, kunnen inwoners meer betrokken raken bij de buurt en bij elkaar.

Dingen voor elkaar krijgen

Monique: “Door onsalphenchaam.nl zijn er al mooie dingen gebeurd. Oplossingen als vervoer vinden voor iemand met twee ledematen in het gips, hulp bij WMO-vragen en veel betekenisvolle sociale contacten. Door

het platform krijgen we dingen voor elkaar die voorheen niet zo eenvoudig waren. Er zijn nu contacten tussen inwoners zonder tussenkomst van de gemeente. De buurtverbinders brengen alles bij elkaar. Maar de gemeente moet wel aangehaakt blijven en niet alleen zenden. Juist via het platform kan ze ook informatie ophalen, bijvoorbeeld bij een participatieproject.”

Bewoners praten mee

Leni: “Voorheen waren er vier wijkplatforms in de vier wijken van Papendrecht. Die zónden vooral informatie. Nu kan iedereen meepraten. De gemeente heeft ook een eigen pagina op Puurpapendrecht.nl, waarop ze belangrijke of interessante berichten plaatst. Mensen kunnen hierop reageren. Ambtenaren dachten vroeger te weten wat bewoners nodig hebben. Dat blijkt niet zo te zijn. Laat ze met de inwoners om de tafel gaan zitten, goed luisteren en elk idee waarderend bekijken. Samen kunnen ze zoeken naar oplossingen. Binnen het buurtverbindersteam probeer ik het leuk te houden en niet teveel te sturen.”

Echte samenwerking

Kortom, door samen te werken met buurtverbinders en een online buurtplatform te gebruiken, kun je als gemeente de communicatie en informatievoorziening in de buurt verbeteren, de gemeentelijke organisatie efficiënter maken en de betrokkenheid en participatie van inwoners in de buurt vergroten. Samen kunnen ze zoeken naar oplossingen en een mooiere buurt creëren! ■

puurpapendrecht.nl onsalphenchaam.nl

11 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 11 10-05-2023 13:38
Monique Oomen Leni van Mourik

Buurtverbinders zijn vaak de stille krachten op de achtergrond. Maar er zijn ook die zich manifesteren op het wereldtoneel. Zoals Barack Obama. Ja, je leest het goed! Voordat hij president werd, werkte hij als ‘community organiser’ in Chicago. In zijn memoires schrijft hij dat deze ervaring hem hielp om president te zijn. “Ik kan dit land samenbrengen”, zei hij in een debat.

“Ik heb een staat van dienst, te beginnen vanaf de dagen dat ik als gemeenschapsorganisator naar Chicago verhuisde.”

Buurtverbinder op het wereldtoneel

ze wel vertellen over de noodzaak van verandering:

Wat doet een community organiser eigenlijk? Zelfs Obama wist dat destijds niet. “Toen klasgenoten me vroegen wat een gemeenschapsorganisator precies deed, kon ik ze niet direct antwoorden”, schrijft hij. “Maar ik kon

Dit is precies waar buurtverbinders zich ook voor inzetten. Ze willen alles zichtbaar maken wat de buurt en de mensen in huis hebben. Denk aan kennis, vaardigheden, tijd, ideeën, verhalen, contacten, maar ook spullen. Met behulp van internet kan dat nu met een online communityplatform waar iedereen elkaar kan vinden. Zo kun je je als gemeenschap snel mobiliseren als dat nodig is.

Gemeenschapsorganisatie is altijd centraal gebleven in Obama’s tijd als politicus en president. Het is het organiseren en ontwikkelen van een groep inwoners op een democratische manier. Samen strijden ze voor hun belangen bij overheid, instellingen en

bedrijven wier beslissingen hun leven sterk beïnvloeden. Hierbij benutten ze optimaal de bronnen van de buurt en gebruiken ze de ABCD-aanpak die door John McKnight is ontwikkeld. Dit helpt ze om te kijken naar inwoners als mensen met talenten en vaardigheden, niet als mensen met behoeften en tekortkomingen.

Michelle Obama zag ook de kracht van gemeenschapsorganisatie en zei: “Het is onze taak als leiders om talenten bij anderen te herkennen en hen te helpen die talenten om te zetten in daden. Gemeenschappen zitten vol met parels die we beter moeten herkennen en mobiliseren als we echt een verschil willen maken.”

Dus, verandering komt niet van de top, maar van een gemobiliseerde basis. Buurtverbinders weten dit als geen ander en zetten zich in voor een meer verbonden buurt waar mensen elkaar vinden en de overvloed van hun buurt ontdekken. ■

“Verandering komt niet van de top maar van een gemobiliseerde basis.”
12 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 12 10-05-2023 13:38

Peter Rethans kreeg de opdracht om te werken aan meer sociale cohesie in Koggenland (West Friesland). Samen met mijnbuurtje.nl en enthousiaste inwoners stond hij aan de wieg van koggenbuurtjes.nl.

Gedragen door de inwoners

“Begin bij de mensen zelf”, zegt opbouwwerker in Koggenland, Peter Rethans direct. “Dat is verreweg het meest effectief als je als gemeente iets wilt bereiken dat gedragen wordt door inwoners en dat ook stand houdt.” Peter kreeg de taak om de sociale cohesie in de gemeente in beeld te brengen en om buurtverbinders te introduceren. “Ik kwam er als buitenstaander, kende niemand en had geen idee wat buurtverbinders waren. Wel wist ik uit mijn ervaring bij een welzijnsorganisatie dat als je iets wilt veranderen, dit vanuit de inwoners moet komen. In mijn zoektocht naar een werkwijze met buurtverbinders kwam ik snel uit bij de aanpak van mijnbuurtje.nl.”

Kletsen en samen koffie drinken

Live ontmoetingen

“Als opbouwwerker begon ik met luisteren naar wat er speelt, wat er goed gaat en wat niet. Ik toonde interesse, stelde open vragen en ging langs op momenten die ertoe doen, zoals de kermis of een vergadering van een vereniging. Door te gaan kletsen en koffie te gaan drinken met inwoners probeerde ik achter de vragen te komen die er leven. Over de mogelijkheden die ik zag gooide ik een balletje op en keek hoe erop gereageerd werd. Ook lichaamstaal zegt veel, hè, daarom zijn live ontmoetingen ook zo belangrijk. Ik ben vooral op zoek naar enthousiasme en de mogelijkheid om verbindingen te leggen. Waar zit de energie en zijn er al verbinders? En welke verhalen inspireren anderen? Ik schep de ruimte en bied ze vanuit de gemeente mogelijkheden zoals een fysieke ontmoetingsplek en een platform.”

Wederzijds begrip

De gemeente Koggenland begon onder begeleiding van mijnbuurtje.nl koggenbuurtjes.nl en liet buurtverbinders opleiden. “Met het platform kunnen inwoners makkelijk contact leggen met anderen. Het is een geweldige openbare plaats voor ontmoetingen in de gemeente. De overheid is dienstverlenend vanuit een systeemwereld, inwoners hebben hun dagelijkse leefwereld. Het is de kunst die bij elkaar te brengen op basis van een volwassen relatie en wederzijds begrip. Intern probeer ik draagvlak te creëren door collega’s te enthousiasmeren via de methode van waarderend organiseren: wat doen we al, wat gaat goed en wat kunnen we ervan leren? Een slimme gemeente heeft vooral een faciliterende rol. Bewoners moeten het immers gaan dragen. Daarmee zorg je voor een borging voor langere tijd.” ■

koggenbuurtjes.nl

13 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 13 10-05-2023 13:38
Peter Rethans

Het mijnbuurtje online communityplatform is onmisbaar gereedschap voor buurtverbinders. Het maakt zichtbaar en vindbaar wat een buurt allemaal te bieden heeft: mensen, organisaties, nieuws, activiteiten, vraag en aanbod, ideeën, spullen.

Tegelijkertijd is het een krachtig beleidsinstrument voor gemeenten. Via de sociale kaart vinden inwoners snel voorliggende voorzieningen en activiteiten. Hiermee benut je maximaal de steeds schaarser wordende zorgcapaciteit. De vrijwilligersmodule zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun talenten inzetten voor de gemeenschap. En met de participatiemodule praten veel inwoners vroegtijdig mee over hun buurt. Projecten lopen soepeler en je gebruikt optimaal de creativiteit en input van alle betrokkenen.

Hiernaast zie je een aantal voorbeelden van onze communityplatformen.

Ontdek de kracht van ons communityplatform voor jouw buurt en gemeente

In de gemeente Mook en Middelaar maken de buurtverbinders alle mooie dingen zichtbaar op hun platform Maasburen.nl. Zelfs de burgemeester gebruikt het om te communiceren met inwoners!

14 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 14 10-05-2023 13:38

Met de sociale kaart vinden inwoners snel leuke activiteiten maar ook hulp en ondersteuning in de buurt.

Bijvoorbeeld in de gemeente Teylingen. meedoeninTeylingen.nl

Ook gebruiken verenigingen onze agendamodule voor de aanmelding en online betaling van hun activiteiten. puurpapendrecht.nl

Met de vrijwilligersmodule zetten steeds meer mensen hun talenten in voor de buurt. Bijvoorbeeld in de gemeente Voorne aan Zee.

fijnjetezien.nl

15 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 15 10-05-2023 13:38

SHARON VAN ESSEN

Sharon van Essen was 18 jaar toen ze in 2014 als buurtverbinder begon bij onsoosterhuizen.nl op de Veluwe. “Mijn voordeel is dat ik makkelijker de jeugd kan laten aanhaken en veel mensen ken. Daarnaast ben ik goed bekend met social media waardoor dat makkelijk te combineren is met het platform. Ik wilde graag iets betekenen

voor de buurt, om te zorgen dat we elkaar blijven vinden op een vernieuwende manier. Dit was voor mij bij uitstek een kans om niet te laten liggen. De combinatie van digitaal met real life maakt het voor mij nog steeds uitdagend!

onsoosterhuizen.nl

Verbinding door Verhalen: Gottfried's speurtocht naar buurtbewoners

Verrassende verhalen

Buurtverbinders zorgen met hun online platform voor meer contact en ontmoetingen in de buurt. Maar hoe weet je nu of die verbindingen in de buurt, ook echt tot stand zijn gekomen? Door de verhalen op te sporen!

Gottfried Erdtsieck (71), oud-docent en gebruiker van Nijmegen-oost.nl duikt regelmatig in de archieven van het platform en zoekt contact met de buurtbewoners achter de berichtjes op het platform van een jaar geleden. Hij interviewt ze en schrijft er maandelijks een verhaal over. “Dit is echt heel leuk om te doen. Ik heb altijd wel affiniteit gehad met lezen en verhalen.” vertelt hij. “Het is een mooie vorm om de verbinding in de wijk zichtbaar te maken.”

Toen ik de buurtverbinders dit idee gaf, kreeg ik de vraag om het zelf op te pakken en ik dacht: waarom ook niet?

Ik ga het gewoon proberen. Ik kies oproepjes van een jaar terug die me aanspreken en selecteer ook op zaken die verbinden, zoals het delen van een krant of een bedrijfsruimte. Het is altijd verrassend het verhaal erachter te horen! Zo las ik deze oproep:

Lijkt het je leuk om een jaar lang met regelmaat op te trekken met iemand die in een ander land is geboren, met als doel dat hij/zij makkelijker en beter Nederlands gaat praten en het beter begrijpt? De invulling maak je samen met jouw taalmaatje.

Nadat ik contact had opgenomen kwam ik erachter dat Marco als taalmaatje al een jaar lang een keer per week met Mehmet Gunes (43) wandelt. Ze praten dan over de crises, de politiek of gewoon over koetjes en kalfjes. Nederlands oefenen staat voor Mehmet natuurlijk centraal. Mehmet is met zijn gezin (Nurgul, zijn vrouw, en hun twee kinderen) na een verblijf in een azc in Arnhem nu twee jaar geleden in Nijmegen komen wonen. ■

nijmegen-oost.nl

Lees hier het hele verhaal van Gottfried:

Gottfried Erdtsieck
16 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 16 10-05-2023 13:38

Hoe mijnbuurtje.nl buurtverbinders ondersteunt en motiveert

Jorie legt uit: "We geven buurtverbinders training en begeleiding om uit te blinken in hun activiteiten. Door ze de juiste vaardigheden en kennis te geven, worden ze effectiever en meer gemotiveerd in hun rol. Flexibiliteit is heel belangrijk, zodat buurtverbinders hun werk kunnen aanpassen aan hun eigen situatie. Het belangrijkste is dat ze plezier hebben in wat ze doen."

Betrokkenheid vergroten

Buurtverbinders worden actief betrokken bij de doorontwikkeling van het online platform. Ze nemen deel aan experimenten en hun feedback wordt meegenomen in definitieve versies, waardoor ze zich meer betrokken voelen. Een mooi voorbeeld is de vernieuwde voorpagina, die tot stand kwam dankzij de input van een groep buurtverbinders.

Mijnbuurtje.nl wil buurtverbinders op elke mogelijke manier motiveren en ondersteunen. Jorie is hun toegewijde communitymanager en helpt niet alleen bij het opzetten van nieuwe platforms, maar zorgt ook voor informatieverstrekking en het beantwoorden van vragen bij bestaande platforms.

Inspiratie & motivatie

Via een eigen online buurtverbinderscommunty wisselen we nieuwtjes en waardevolle tips uit. Daarnaast komen we elke zes maanden samen met alle buurtverbinders in Nederland om ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Jorie: “We organiseren bruisende buurtverbindersdagen vol workshops, updates en inspirerende gastsprekers. Tijdens deze dagen leren buurtverbinders bijvoorbeeld over de ABCD aanpak en hoe ze anderen kunnen motiveren tot positieve veranderingen. We organiseren veel online bijeenkomsten maar niets overtreft de magie van persoonlijke ontmoetingen!

Op een speciaal buurtverbindersfestival vierden we het 10-jarig bestaan van mijnbuurtje.nl met inspirerende lezingen, leerzame workshops en het delen van enthousiaste verhalen. Deze evenementen zijn een viering van verbinding en het trotse werk van onze buurtverbinders!”

Waardering geven

Waardering is cruciaal voor de motivatie. We delen succesverhalen met buurtverbinders, zodat ze de impact van hun werk zien en gemotiveerd blijven. Hierdoor worden vrijwilligers effectiever, versterken ze hun wijk of dorp en blijven ze betrokken bij de gemeenschap. ■

17 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 17 10-05-2023 13:38
Jorie Meijer

GERARD VAN BRUGGEN

Gerard Van Bruggen (78) is zo’n beetje recordhouder: hij is sinds 2012 buurtverbinder bij lindenholtleeft.nl in Nijmegen. Hij is al geruime tijd eindverantwoordelijk voor de samenstelling en vormgeving van het wijkblad en het modereren van de wijkwebsite.”Ik ervaar het als het allermooiste vrijwilligerswerk dat er is. De buurtverbinderstrainingen vond ik wel heel bijzonder,

deels omdat je er veel van opsteekt, maar vooral het contact met collega’s uit de verschillende gebieden was heel plezierig en inspirerend om ermee door te gaan. Het is zinvol en goed voor een actief leven met mooie, lieve, inspirerende en ontroerende verhalen die je mag delen met alle buurtgenoten!” lindenholtleeft.nl

Het buurtspel: ontspannen en energiek contact tussen buurtbewoners

Spelvormen zijn ongelooflijk waardevol als het gaat om het stimuleren van contact tussen mensen. Ze creëren een ontspannen sfeer en verminderen de spanning die vaak gepaard gaat met het ontmoeten van nieuwe mensen. Dat is precies

waarom wij bij het ontwikkelen van het buurtspel zo enthousiast waren! Het is een fantastische manier om inwoners van een buurt bij elkaar te brengen en elkaar beter te leren kennen.

Het buurtspel is de perfecte manier om gesprekken op gang te brengen die net iets anders zijn dan de geijkte ‘small talk’. We hebben een aantal leuke en verrassende vragen bedacht die echt voor energie zorgen. Deze vragen zijn geen simpele ja-nee vragen, maar open vragen uit de waarderende interviewtechniek. Je zult versteld staan van de waardevolle antwoorden en verrassende inzichten die je krijgt als je deze vragen aan mensen stelt.

De vragen in het buurtspel gaan over mooie ervaringen uit je leven die jou energie geven. Door deze vragen te stellen ontstaan er vaak diepgaande gesprekken die voor een hechte band tussen buren zorgen. Wie weet leidt het zelfs wel tot gezamenlijke activiteiten in de buurt!

Het buurtspel is een geweldig excuus om deze vragen te stellen. Het is zo gemakkelijk om vast te blijven zitten in de alledaagse gesprekken over het weer en hoe het gaat: het buurtspel maakt het mogelijk om op een speelse manier dieper op zaken in te gaan. Het is een handig hulpmiddel dat op meer dan 500 plekken wordt gebruikt. Zelfs buren die al 20 jaar naast elkaar wonen verrassen elkaar nog steeds met nieuwe inzichten.

Kortom, het buurtspel is een fantastische manier om de band tussen buren te versterken en om meer te weten te komen over de mensen met wie je de buurt deelt. Probeer het eens uit en stel een verrassende en waarderende vraag je zult versteld staan van de antwoorden die je krijgt! ■

Wil jij ook een verrassend gesprek in de buurt? Bestel dan het buurtspel voor €19,95 per stuk exclusief €7,65 verzendkosten. Ga naar mijnbuurtje.nl/buurtspel om te bestellen.

18 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 18 10-05-2023 13:38

Voor een goed buurtverbindersteam stel je als team duidelijk doelen, geef je elkaar feedback en erkenning en moedig je elkaar aan. Ook doe je samen leuke dingen en bied je opleiding en ontwikkeling om vaardigheden te vergroten en betrokkenheid te versterken.

Buurtverbindersteam

HaarenEEN:

De kracht van samenwerking

Het buurtverbindersteam van HaarenEEN in Oisterwijk organiseert ieder jaar een leuke teamdag voor de vrijwilligers. Buurtverbinder Jessie vertelt: “Deze teamdag was geïnspireerd op de ABCD aanpak. We dachten na over dingen als

Wat kan ik goed? Wat is mijn inbreng? En hoe gebruiken we dit zodat ons team en platform hier voordeel van heeft?”

Jessie: “Op deze mooie dag ontdekten we wie welke rol in het team heeft. We deden oefeningen die hielpen om

ieders sterke punten te ontdekken en te kijken hoe je deze kunt benutten voor het platform. Zo was de ‘jassen- en schoenenactiviteit’ een hele leuke oefening! Vooraf moesten we nadenken welke jas we wilden meenemen en vertellen waarom deze jas je zo goed past. Bijvoorbeeld omdat hij lekker casual of kleurrijk is en ook welke schoen bij je zou passen, een deftig hakje of een laars om lekker door de modder te stappen.

Hardstikke leuk om te doen, maar vooral ook nuttig! Zo kregen we meer inzicht in onze persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld: wie is meer een doener en wie een organisator?

Na afloop van de dag was iedereen weer enthousiast én geïnspireerd om aan de slag te gaan en van het platform een succes te maken. Iedereen wist wat ze konden en wilden en hoe deze inbreng optimaal benut kon worden.” ■

haareneen.nl

19 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 19 10-05-2023 13:38
Team HaarenEen

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een onderzoek uitgevoerd naar de sociale impact van mijnbuurtje.nl op wijken en buurten in Nederland, in opdracht van het Oranje Fonds. De studie omvatte 24 online platformen die de aanpak en platform van mijnbuurtje.nl gebruiken.

Erasmus Universiteit bevestigt: mijnbuurtje.nl verbindt buurtbewoners met elkaar

Uit de resultaten bleek dat gebruikers van mijnbuurtje.nl gemiddeld 60% meer ontmoetingen hebben binnen hun eigen buurt.

Eén op de vijf respondenten onderneemt regelmatig activiteiten met buurtbewoners die ze via het mijnbuurtje-platform hebben leren kennen.

Jaarlijks maken inwoners via mijnbuurtje.nl kennis met gemiddeld 22 nieuwe buurtgenoten, waarbij 9 van hen elkaar vaker dan eens ontmoeten.

Het onderzoek van de Erasmus Universiteit omvatte tevens een evaluatie van het effect op buurtverbinders. Uit de bevindingen blijkt dat zij meer dan 50 buurtbewoners kennen en, in hun rol als buurtverbinder, veel nieuwe mensen ontmoeten. Naarmate

zij langer actief zijn, kennen en ontmoeten zij een groter aantal mensen. Bovendien blijven zij zich ontwikkelen, voornamelijk op het gebied van samenwerken en communicatievaardigheden. ■

20 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 20 10-05-2023 13:38

De hoogwater-crisis in 2021 heeft voor veel overlast en schade gezorgd in Limburg en langs de Maas en Waal. Mensen werden overvallen door de overstromingen en zochten hulp en informatie. In deze situatie is het van groot belang dat de gemeente snel kan schakelen en mensen goed kan bereiken om een vlotte communicatie op gang te brengen.

Jan Jol (79) is buurtverbinder in Den Bosch. “Ik denk dat je verbinden met mensen en met je buurt op elke leeftijd mooi kan zijn. Laten we meedoen zo lang als we kunnen! Het leven begint nog meer te glanzen als we ons verbinden met anderen. Alleen is mooi, maar samen is dubbel genieten. En de afwisseling tussen samen en alleen is het beste van twee werelden. En in de

buurt is zoveel mogelijk! Kijk maar op het buurtplatform. Het is een prachtig medium en ik denk dat we daar als buurt heel veel mee kunnen gaan doen. Ik vind het leuk om zichtbaar te maken wat allemaal al gebeurt in de wijk en daar samen met anderen aan mee te werken.”

buurtkiep.nl

De kracht van lokale verbinding: buurtverbinders

MaasBuren spelen cruciale rol bij hoogwater-crisis

worden. De buurtverbinders van MaasBuren speelden een belangrijke rol in deze crisis. Zij zorgden ervoor dat informatie snel en effectief werd gedeeld en dat mensen op de hoogte waren van de laatste ontwikkelingen.

Gelukkig was het buurtplatform Maasburen.nl, dat actief is in Middelaar, Mook, Molenhoek en Plasmolen, in staat om de schakel te vormen tussen de gemeente en de inwoners. Dit zorgde ervoor dat iedereen snel en goed geïnformeerd was en waar nodig gerustgesteld kon

Updates delen

Vanaf het moment dat het water begon te stijgen, werd er een bericht geplaatst op Maasburen.nl. De gemeente voegde voortdurend nieuwe updates toe, zoals wanneer de hoogste waterstand werd verwacht. De buurtverbinders deelden

deze informatie ook via Facebook, Twitter en de buurtpreventie app. Daarnaast hadden zij zelf via Whatsapp contact met de communicatieadviseur van de gemeente, zodat zaken snel konden worden afgestemd. Op het platform deelden ze ook filmpjes en foto’s van plekken waar ze zelf niet mochten komen, zodat inwoners toch even een kijkje konden nemen bij de rivier.

Crisiscommunicatie

De reacties van mensen uit de vier dorpen langs de Maas laten zien dat er geen paniek ontstond en dat zij blij waren met de informatie over het hoge water. Dit is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van het buurtplatform bij crisiscommunicatie. Door inwoners van informatie te voorzien op een plek waar ze toch al vaak komen, wordt voorkomen dat de gemeente platgebeld wordt en kan informatie snel en effectief gedeeld worden. ■

JAN JOL
21 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 21 10-05-2023 13:38

In je buurt zijn heel veel talenten, kennis, vaardigheden, plekjes, spullen en veel meer andere schatten. Als buurtverbinder kun je mensen in je buurt stimuleren om deze schatten meer met elkaar te delen. Maar hoe pak je dat aan? Nou, gewoon gaan schatgraven in je eigen buurt! Hieronder staat hoe je dat doet. Veel plezier alvast!

De challenge

In een tijdsbestek van maximaal 15 minuten verzamel je zoveel mogelijk schatten die mensen willen delen met hun buren.

Bekijk ter inspiratie via de QR code dit leuke filmpje over het wereldrecord schatgraven in Schiedam!

Ontdek de verborgen schatten in je buurt

De uitvoering

Introductie

Vertel met welke bril je óók naar je buurt kunt kijken. De buurt is een enorme verzameling van talenten, kennis, vaardigheden, plekjes, spullen en heel veel andere schatten. Als je die samen kunt gebruiken, hoe mooi zou dat zijn? Wat zou dat allemaal mogelijk maken? Met deze Buurtschatchallenge kan dat!

Uitleg proces

Dit gaan we doen.

● Vorm tweetallen, bij voorkeur twee mensen die elkaar nog niet kennen.

● Gedurende een kwartier stel je elkaar om de beurt de volgende vraag:

“Waar weet jij veel van, wat kun jij goed, welk talent heb jij, wat bezit je dat je wilt delen met de mensen in deze groep?‘

Tips

Oefen de Buurtschat Challenge eerst met een klein groepje. Je kunt dan ervaren hoe het is om deze Challenge zelf te organiseren.

● Schrijf elke ‘schat’ op een geeltje (in een paar woorden met een dikke stift) met daarbij ook de voornaam van de persoon.

● Na een kwartier stopt de tijd.

● Elk tweetal beantwoordt met elkaar de volgende vraag: Wat was je mooiste ontdekking en waarom?

● Tellen. Elk tweetal telt de schatten (geeltjes) die ze samen hebben gemaakt. Het tweetal met de meeste geeltjes krijgt een daverend applaus!

● De groep gaat nu samen alle geeltjes bekijken en groeperen in logische rubrieken. Deze hang je op een zichtbare plek, bijvoorbeeld een muur, wand of groot bord. Maak hier foto's van.

● Kijkronde: iedereen kan nu op zijn gemak langs de geeltjes lopen en kijken welke schat hij of zij zou willen benutten.

Wat heb je hiervoor nodig?

● Naamstickers zodat elke deelnemer zijn naam zichtbaar draagt.

● Héél veel geeltjes en stiften. Geen pen want dat is niet leesbaar!

● Grote wand om geeltjes op te plakken.

22 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 22 10-05-2023 13:38

Het vinden van (nieuwe) buurtverbinders is belangrijk. Medeoprichter van mijnbuurtje.nl, Hanneke van Stokkom geeft enkele tips: “We zoeken naar mensen die iets willen betekenen voor hun buurt. Die hun buurt willen helpen bij het bouwen aan een platform waarop alle informatie uit de buurt bij elkaar wordt gebracht. Mensen met ideeën over een nog meer verbonden buurt.”

Buurtverbinder gezocht: tips van een expert

zichtbaar te maken? En dat met elkaar te verbinden?

Zelf kiezen en... hou het klein! Mensen kiezen zelf welke taken ze willen uitvoeren en op welke momenten. Als mensen zich vrij voelen in hun keuze, zijn ze meer gemotiveerd.

Hoe krijg je een goede opkomst?

We organiseren eerst een leuke en gezellige bijeenkomst. Hier vertellen we mensen wat het doel is, welk verschil ze kunnen maken en hoe dat kan. We vragen of mensen herkennen dat er al zoveel is, maar dat het overzicht ontbreekt. Of dat zij ook behoefte hebben aan één plek waarop alles zichtbaar is, zodat iedereen gebruik kan maken van alle schatten uit de buurt. Wie wil helpen om alles dat er is

Wij vragen bijvoorbeeld: “hoe wil jij bijdragen aan een meer verbonden buurt?”

De term ‘buurtverbinder’ gebruiken we pas later. want dat klinkt vaak als een grote taak, terwijl iedereen juist kan bijdragen op een manier die bij hem/ haar past. Of dat nou dagelijks is of eens per maand, met tekst, foto’s of door offline contacten te leggen. Wat ze dan eigenlijk al doen is ‘buurt verbinden’ en dus zijn ze gewoon buurtverbinders!

“Daar zijn verschillende manieren voor. Het kan via sociale media waarin je vraagt naar mensen die iets willen betekenen voor hun buurt. Of door contact op te nemen met lokale organisaties zoals sportverenigingen of kerken. Vraag of zij mensen kennen. Ga de buurt in en maak huis-aan-huis kenbaar dat je op zoek bent naar bewoners die van betekenis willen zijn voor hun eigen dorp of wijk. Hang flyers op bij plekken waar veel mensen komen. En... vraag of ze met iemand samen komen, dat maakt de drempel lager!

Het is dus belangrijk om mensen te vinden die zich betrokken voelen bij de buurt. Door een combinatie van bovenstaande methoden kun je potentiële buurtverbinders vinden en zo werken aan een meer verbonden buurt. ■

Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 23 10-05-2023 13:38
Inwonersbijeenkomst in Papendrecht

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Het is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe. Iedereen kan meedoen met Burendag.

Organiseer jij ook Burendag in jouw buurt?

Zet je samen in voor de buurt

Op Burendag willen Douwe Egberts en het Oranje Fonds zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Douwe

Egberts en het Oranje Fonds dragen hier graag aan bij en zijn daarom initiatiefnemers van Burendag.

Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!

Je kunt eenvoudig in vier stappen Burendag organiseren:

1. Bedenk een activiteit

Op zoek naar een leuke activiteit? Laat je inspireren door de voorbeelden op burendag.nl Voor onderstaande activiteiten kun je op de Burendag website draaiboeken downloaden.

2. Meld jouw buurt aan op burendag.nl

Het aanmelden van een activiteit doe je snel en eenvoudig.

3. Maak een draaiboek

Bereid je voor met een eigen draaiboek voor een geslaagde dag.

4. Vier Burendag samen

Nodig al je buren uit en vier het samen met de hele buurt!

Klussen & tuinieren

Vier Burendag door de buurt voor de deur leuker te maken

Bakwedstrijd

Wie maakt de mooiste taarten

Spelletjesdag

Organiseer voor de kids een spelletjesdag voor de deur

Ga naar burendag.nl voor meer informatie en om je aan te melden.
24 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 24 10-05-2023 13:38

Als buurtverbinder is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door je kennis en vaardigheden op peil te houden, kun je effectiever worden en meer voor elkaar krijgen. Bovendien biedt het nieuwe uitdagingen en kansen om te groeien, te leren en nieuwe relaties te leggen. Dus blijf investeren in jezelf en je werk als buurtverbinder, want het is niet alleen belangrijk, maar ook ontzettend leuk en waardevol!

Boek | Buurtmaken met ABCD Handig boek met veel voorbeelden, geschreven door Birgit Oelkers, Joop Hofman en Eelco Visser.

Boek | the connected community Ontdek hoe je verborgen talenten en middelen in je buurt kunt vinden en bij elkaar kunt brengen voor een levendige buurt. Door Cormac Russell.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is een landelijke vereniging voor bewonersgroepen die zich sterk maken voor hun buurt. LSA biedt ook interessante ontwikkeltrajecten voor buurtverbinders en andere vrijwilligers. Lsabewoners.nl

Ontwikkel jezelf als buurtverbinder: interessante boeken en organisaties

KNHM foundation vergroot de eigen kracht van de samenleving. Ze inspireert, adviseert en verbindt maatschappelijke initiatieven waardoor zij sneller groeien. Kijk op knhm.nl voor meer info.

Zet jij je in voor jouw buurt met een project en ben je op zoek naar financiering? VSBfonds steunt projecten die bijdragen aan het creëren van een betrokken buurt. Op betrokkenbuurten.nl vind je informatie, nieuws en inspiratie.

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zetten zij zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Dat doen ze door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. Weten hoe jij ertoe kunt doen? Kijk op oranjefonds.nl

25 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 25 10-05-2023 13:38

Beantwoord onderstaande vragen via mijnbuurtje.nl/quiz en maak kans op een gratis buurtspel! Alle antwoorden vind je in dit magazine.

1 Wat organiseerde mijnbuurtje.nl voor het 10-jarige bestaan?

A Het Buurtverbinderscircus

B Het Buurtverbinderscongres

C Het Buurtverbinderssymposium

D Het Buurtverbindersfestival

4 Hoe heet het buurtplatform van Papendrecht?

A PuurPapendrecht.nl

B PassievoorPapendrecht.nl

C PleinPapendrecht.nl

D PerfectPapendrecht.nl

2 Welke beroemde politicus heeft ervaring opgedaan als gemeen- schapsorganisator voordat hij president werd?

A Donald Trump

B Barack Obama

C Joe Biden

D Bill Clinton

5 De vragen: Waar weet jij veel van?

Wat kun jij goed met je handen?

Welk talent heb jij? Wat bezit je dat je wilt delen? zijn onderdeel van:

A Het buurtspel

B De buurtschatchallenge

C Het intakgesprek voor nieuwe buurtverbinders

D Gewoon leuke vragen

3 Wat leer je NIET tijdens de buurtverbinderstraining?

A Omgaan met conflicten

B Hoe je social media inzet voor je platform

C Hoe je voor een leuk en effectief team zorgt

D Hoe je de hond van de buurman moet uitlaten

6 Waar vindt het buurtconcert plaats?

A Op het wijkplein

B In de boomgaard

C In het dorpspark

D In de buurttuin

QUIZ
26 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 26 10-05-2023 13:38

RON HAGEMEIJER

Ron Hagemeijer werkte bij de Luchtmacht en werd uitgezonden naar crisisgebieden in de Hoorn van Afrika en Afghanistan. “Tijdens deze uitzen- dingen was het helpen van een ander van onschatbare waarde. Na mijn pensionering en verhuizing naar Stokkum wilde ik iets met mijn erva- ringen doen. Als buurtverbinder bij mijnstokkum.nl leerde ik snel veel mensen kennen en merkte dat er veel meer in ons dorp gebeurde dan ik dacht. Ook merkte ik dat er best ruimte

Bouw jij ook mee aan betrokken buurten?

Buurtverbinders maken alle mooie dingen in hun buurt zichtbaar zodat iedereen die kan benutten. Ook stimuleren ze inspirerende ontmoetingen tussen mensen en prikkelen ze mensen om nóg meer hun talenten te gebruiken. In dit magazine las je allerlei voorbeelden van mensen die dit doen in hun eigen buurt en hoe ze dat aanpakken.

Bouw jij net als Ron, Gerard, Sharon, Jan, Elena, Peter, Leni, Monique, Gottfried, Hanny, Annelies, Marion, Jacqueline, Wendy, Jessie en al die andere buurtverbinders in Nederland mee aan een betrokken buurt?

bestond om de sociale samenhang in ons dorp te vergroten. Het geeft mij een goed gevoel als mensen meedoen aan onze activiteiten zoals ons maandelijks huiskamerrestau- rant. Of nieuwe inwoners blij verrast te zien zijn bij het in ontvangst nemen van het welkomstpakket. Een blije glimlach op gezichten van mensen die meedoen geeft mij een goed gevoel: ik kan (nog) iets betekenen voor mijn medemens!” mijnstokkum.nl

Ga nu aan de slag of meld je aan!

We zijn benieuwd: raakte je geïnspireerd? Heb je ook zin om zoiets te doen? Dat kan door gewoon nu al zelf in je buurt aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het buurtspel of de Buurtschat Challenge uit dit magazine.

Nog meer impact maken in je buurt?

Wil je nóg meer betekenen en impact maken in je buurt? Vind je het leuk om samen met andere buurtgenoten alle mooie dingen uit je wijk zichtbaar te maken op je eigen online buurtplatform? Waar straks iedereen elkaar vindt voor leuke ontmoetingen en activiteiten? Laat het ons weten! ■

Wil jij ook een betrokken buurt met een online buurtplatform?

Neem contact met mij op via mijnbuurtje.nl/buurtverbinder

27 Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 27 10-05-2023 13:38
Mijn buurtje Magazine Buurtverbinders_def.indd 28 10-05-2023 13:38
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.