Karin - OnzeOudeIJsselstreek

Karin van OnzeOudeIJsselstreek.nl: “Klein beginnen en dan groeien”

Participatie staat overal hoog op de agenda. Maar hoe betrek je inwoners nu het beste bij vraagstukken als de energietransitie en de omgevingswet?

Karin Krijt-Garritsen is strategisch communicatieadviseur bij de gemeente Oude IJsselstreek. Daarnaast begeleidt ze studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen die afstuderen in online marketing. Karin heeft veel ervaring met verschillende online community platformen. Voor een nieuwbouwproject in haar gemeente koos ze uiteindelijk voor een mijnbuurtje platform. Waarom?

Mijn buurtje heeft alles
Karin: “We wilden voor dit project op een gemakkelijke manier de interactie en participatie met toekomstige bewoners aangaan, veel informatie kunnen delen én bouwen aan een blijvende inwoners-community. Veel gespecialiseerde participatieplatformen hebben één of twee van deze factoren, maar mijnbuurtje.nl heeft ze alle drie. Bovendien spreekt de gedachte van mijnbuurtje om te denken en werken vanuit de inwoners en samen een community op te bouwen, me erg aan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al vaker bij vraagstukken binnen de gemeente heb gedacht: ‘hadden we nu maar een platform van mijnbuurtje.nl’.

Stap voor stap uitbouwen
Natuurlijk stuitte ook Karin intern op mitsen en maren. “Je moet draagvlak creëren, collega’s buiten de eigen website laten denken. Met onder andere inspiratiesessies ontstaat langzaam gewenning. We doen het stapje voor stapje. Eerst dit afgebakende project als pilot, daarna kunnen we het platform verder gaan uitbouwen. Het projectteam is er al heel blij mee.”

Laat het groeien
Potentiële inwoners en omwonenden van de nieuwbouwwijk in Varsseveld kunnen op het platform www.onzeoudeijsselstreek.nl binnenkort meedenken met ontwerpen en stemmen op de verschillende ideeën die er voor de wijk en de woningen zijn. Ook kunnen ze met elkaar in contact komen, vragen stellen en informatie lezen. Daarnaast komen er offline bijeenkomsten, waarin ze elkaar gaan ontmoeten. 

Karin: “Mijn advies aan andere gemeenten is: maak goede afspraken met alle afdelingen die ermee te maken hebben, bijvoorbeeld over wie het bijhoudt. Je kunt een mijnbuurtje online community platform in één keer groot opzetten en presenteren of het als een olievlek laten groeien aan de hand van thema’s. Bij ons bleek dat laatste de beste optie.”

Meteen goed inzetten met een geslaagd participatieproject?
Of je nu groot of klein wil beginnen: de mijnbuurtje online community platforms zijn uitermate geschikt voor participatieprojecten met inwoners voor vraagstukken als de energietransitie en de omgevingswet. Meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op voor een inspiratiesessie of bestel ons gratis magazine.