De combinatie van bewoners, gemeente, zorg en de bedrijven is ideaal

  • Naam: Sharon van Essen
  • Buurtverbinder bij: OnsOosterhuizen
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Woont in dorp: Oosterhuizen
  • Woont in het dorp sinds: 2002
  • Buurtverbinder sinds: 2014

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
We wonen in een dorp van ongeveer 900 mensen. Dat is dus niet heel groot maar er is wel behoefte aan informatievoorzieningen en dergelijke. Daarom hebben we in de dorpsraadvergadering besloten dat we hier iets aan willen doen. We zochten een app of een website, maar dan wel iets wat interactief was. Zo kwam mijnbuurtje op ons pad. Hanneke en Eric hebben ons een voorlichting gegeven tijdens de vergadering en na afloop waren we eigenlijk zo enthousiast dat we ons gelijk hebben aangemeld om buurtverbinders te worden.

Wat houdt het werk in?
Voor mij persoonlijk is het met name het aansporen en motiveren van  mensen om de site te bezoeken en berichtjes te plaatsen. Daarnaast houd ik me bezig met de financiën. We hebben het eerste jaar subsidie gekregen maar daarna hield dat op. En nu is het dus de bedoeling dat we zelfredzaam zijn. Dat doen we door middel van het verkopen van advertenties en ik hou de administratie daarvan bij. Verder hebben we één keer in de twee weken een buurtkoffie. Daar kunnen alle mensen uit het dorp op de koffie komen als ze vragen hebben. En verder zijn  we gewoon zelf bezig met de site en het opbouwen ervan, nieuwe berichtjes plaatsen en dat soort dingen.

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
Bij de start van OnsOosterhuizen waren er een aantal mensen erg sceptisch. Onder hen ook buurvrouw Dinie, ongeveer 70 jaar. Zij doet mee aan tentoonstellingen met haar kippen. Doordat een buurvrouw een nieuwsbericht heeft geplaatst op OnsOosterhuizen.nl, dat zij de eerste prijs had gewonnen, kreeg zij in het dorp erg leuke reacties. Ze kreeg zelfs een bloemetje van een dorpsgenoot, omdat die het bericht op OnsOosterhuizen had gelezen. Sindsdien is Dinie helemaal om en volgt zij, met hulp van haar kinderen, het nieuws in het dorp.

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Als je wil laten zien wat er allemaal is in je dorp of wijk, dan is dit de ideale manier. Heel veel mensen weten dat namelijk niet. Je kunt alles op één plek bij elkaar brengen en dat is van hele grote toegevoegde waarde.  Ook als de gemeente bijvoorbeeld informatie onder de aandacht wil brengen. Zo weet iedereen wat er speelt. De combinatie van  bewoners, gemeente, zorg en de bedrijven is ideaal. Hiermee lever je dus echt een positieve bijdrage in je buurt of wijk.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?

Zorg voor een goede afstemming binnen je team. Wij zijn met een aantal buurtverbinders en we zijn allemaal goed in iets anders. De taken zijn goed verdeeld waardoor we allemaal doen wat we leuk vinden. Je moet er namelijk ook echt plezier in hebben.

Meer interviews lezen? Kijk op https://www.mijnbuurtje.nl/persoonlijke-verhalen-van-buurtverbinders/

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen