Het kost tijd om dingen te laten groeien

  • Naam: Rogier Teerenstra
  • Buurtverbinder bij: MijnBrakkenstein en MijnNijmegenZuid
  • Leeftijd: 36 jaar
  • Woont in: Haterse Hei, Nijmegen
  • Woont in de wijk sinds: 2004
  • Buurtverbinder sinds: December 2014

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Ik ben om meerdere redenen buurtverbinder geworden. Alles begon toen ik een vacature voor een ‘community manager’ (wat later veranderde in de term van buurtverbinder) zag staan. Deze functietitel sprak mij erg aan. Ik heb hierop gereageerd en werd toen uitgenodigd voor een bijeenkomst. Deze bijeenkomst met Hanneke van Stokkom en andere buurtverbinders heeft mij geïnspireerd om door te pakken.

Op dat moment was ik werkzoekende en had ik een participatiebaan via de gemeente bij een andere organisatie. Ik was echter geïnteresseerd in iets met meer sociale betrokkenheid, de rol van  community manager paste mooi in dit beeld. De taken van een community manager werden aangeprezen als een mooie combinatie tussen online en offline. De offline kant wil zeggen dat je met mensen gaat praten en de wijk in gaat. De online kant houdt in dat je bijvoorbeeld teksten schrijft voor op de buurtsite of je bezighoudt met het effectief inzetten van social media.

Ik ben maatschappelijk geïnteresseerd en graag maatschappelijk betrokken. Op dat moment wist ik  echter niet goed hoe ik dit vorm kon geven. Als buurtverbinder zou ik iets voor de wijk kunnen gaan doen, dat sprak mij erg aan.

Wat houdt het werk in?
De rol van buurtverbinder bestaat uit verbinden, netwerken en goed op de hoogte zijn van wat er speelt in de wijk. Het aspect van verbinden houdt in dat je de mensen in de buurt leert kennen en aan de hand daarvan begrijpt wat de mensen die je ontmoet in de eigen rugtas meedragen aan mogelijkheden en talenten. Het is van belang dat je die in je achterhoofd houdt en kunt inzetten voor mensen.

Zo trof ik bijvoorbeeld een bewoner die graag een moestuin wilde beginnen. Deze bewoner wist echter niet goed hoe hij dit voor elkaar kon krijgen. Ik kende als buurtverbinder inmiddels ook een bewoner die hier al wel ervaring mee had in een andere wijk en zelf contacten had bij de gemeente. Door deze personen te koppelen konden ze elkaar helpen.

Natuurlijk is het belangrijk om de sfeer te kunnen proeven in de wijk. Je moet weten wat er speelt bij de bewoners, wat de ideeën van bewoners zijn  en  wat hiermee gedaan kan worden.

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
Ik heb meerdere leuke ervaringen. Allereerst beschouw ik het bouwen van de buurtsite in Brakkenstein als erg leuke ervaring.  Ik ben hierbij  betrokken geraakt als buurtverbinder in Nijmegen-zuid. Ik krijg het proces van het bouwen van het platform nu vanaf de zijlijn mee en dit vind ik ontzettend leuk. Ik zie hoe mensen met elkaar gaan samenwerken en elkaar met open armen ontvangen.

Ook heb ik een leuke ervaring met de kerstmarkt in mijn wijk. Het enthousiasme voor deze kerstmarkt begon af te nemen.  Er kwamen echter nieuwe mensen in de wijk wonen die nieuwe ideeën over deze kerstmarkt hadden. Er werd bij mij om hulp gevraagd. Vanuit mijn functie als buurtverbinder heb ik daarbij een groot aantal contacten kunnen aanreiken en heb ik via de buurtsite en de daaraan verbonden social mediakanalen het initiatief kunnen ondersteunen met de PR. Uiteindelijk hebben de initiatiefnemers een heel erg leuk en succesvol evenement weten neer te zetten. Ik vind zelf het leukste aan mijn werk als buurtverbinder dat ik op die manier mijn eigen bijdrage aan zo’n initiatief kan leveren.

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Zoek eerst mensen waarmee je dit samen zou kunnen doen. Het online aspect is een meerwaarde maar je hebt vooral mensen nodig die welwillend tegenover je staan en die met je willen samenwerken. Zoek mensen die met jou de uitdaging willen aangaan. Samenwerking is de basis van een goed lopend project.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?
Verkijk je niet op de eventuele stroperigheid van het proces. Het kost soms meer tijd om dingen te laten groeien, vooral omdat je bij de start van het bouwen natuurlijk zelf heel erg enthousiast bent over jouw initiatief en verwacht dat iedereen net zo enthousiast bent als jijzelf. Individuele wijkbewoners meekrijgen is vaak eenvoudiger dan organisaties en initiatieven meekrijgen, dat laatste kost vaak tijd en vergt vasthoudendheid. Dus wees bereid om ook die lange adem vast te houden. Je haalt succes, maar het kan wat langer duren dan je denkt. Dus concentreer je vooral op die successen: zorg dat je die samen viert!