Je leert pas iets door dingen te doen!

  • Naam:Pierre van den Oord
  • Buurtverbinder bij: NaasteBuur
  • Leeftijd: 70 jaar
  • Woont in wijk: Breukelen centrum in Boxtel
  • Woont in deze wijk sinds: 1973
  • Buurtverbinder sinds: eind april 2016

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Toen ik hoorde over ‘Mijnbuurtje’ sprak me dat meteen aan. Ik was al actief voor wijkplatform Breukelen. Echter, ik woon aan een drukke weg en in deze straat kennen mensen elkaar niet goed. Daarom ben ik naar de informatieavond van Mijnbuurtje gegaan om te kijken of ik via deze weg iets kan verbeteren aan de verbinding in deze buurt. Op deze avond werd voor mij duidelijk wat de bedoeling was met de aanpak en het platform van Mijnbuurtje en wat een rol als buurtverbinder zou inhouden.  Ik vond het heel interessant om met een website te gaan werken,ik kon hier ook veel van leren. Wijkorganen worden vaak opgezet, maar drogen even snel weer uit. Ik wilde er iets aan gaan doen. Onze wijk is niet echt homogeen, een belangrijke reden dat ik buurtverbinder ben geworden is dan ook dat ik een ‘wij-gevoel’ wilde creëren in de wijk.

Wat houdt het werk in?
We zitten met ons platform nog in een opbouwende fase. Ik ben als buurtverbinder dan ook vooral bezig met netwerken. In deze fase  is het belangrijk dat mensen weten dat onze site bestaat en dat mensen onze site gaan bezoeken. Het is belangrijk dat mensen zich inschrijven, want dan kunnen we groeien. In het stadium waarin we nu zitten is de rol van buurtverbinder vooral bewoners en organisaties stimuleren en waar nodig hen helpen hun eigen pagina aan te maken. We willen dat bewoners betrokken raken en dat de bewoners het zelf gaan doen.  Ik zie mezelf vooral als een techneut. Ik vergelijk het werk wat ik doe eigenlijk met een katalysator, ik versnel het proces. De rol als buurtverbinder is natuurlijk veel breder dan alleen online bezig zijn. Je houdt je bijvoorbeeld ook bezig met mensen in moeilijkheden, nieuwkomers en asielzoekers. Ik heb me hier nooit zo mee bezig gehouden voor ik buurtverbinder was. Nu ik hiermee in aanmerking kom vind ik dit erg leuk!

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
Ik werd laatst gebeld door een vrouw.  Ze had twee asielzoekers  van rond de 14 jaar bij haar langs gehad met de vraag of ze ergens hun fiets konden laten repareren, maar ze vonden het zelf ook belangrijk om te leren hoe ze een fiets konden repareren. Er zijn natuurlijk genoeg fietsenmakers, maar we vonden het belangrijk dat deze bewoners zelf leerden hoe ze hun fiets in het vervolg konden maken. Het hobbycentrum is gebeld met de vraag of deze mensen hier terecht konden. Daarna kreeg ik een telefoontje dat het gelukt was. De asielzoekers krijgen begeleiding bij het repareren van hun fiets. Ik vond dit een erg leuke ervaring. Het heeft bijgedragen aan de zelfredzaamheid van de kinderen, in het vervolg kunnen ze hun fiets zelf maken en zijn ze niet meer afhankelijk van hulp.

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Buurtverenigingen denken vaak alleen aan de tijd die het kost om een buurtpagina op te gaan zetten. Ze willen graag gewoon aan de slag in de buurt en hier hun tijd in stoppen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat de tijd die je in het opbouwen van het platform stopt, zich uiteindelijk terugverdiend.  Het is immers handig als iedereen alles in een buurt ook digitaal terug kan vinden. Bestuurders vinden het meestal niet zo nodig, maar als je naar bewoners luistert hebben ze er zeker behoefte aan. Begin dus te kijken bij de behoeften vanaf onder, niet vanaf boven.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?
De rol als buurtverbinder houdt vooral in dat je meerdere dingen moet proberen. Ik zit zelf ook nog wel eens te worstelen wat nou de beste manier is om iets te doen, maar door dingen te proberen leer je uiteindelijk wat voor jou en voor de buurt het beste werkt. Je leert pas iets door dingen te doen! Door te overleggen ‘welke manier het beste bij ons als wijk past? ‘, kom je uiteindelijk tot een gezamenlijke beslissing.