Och, daar zaten wij al jaren op te wachten!

  • Naam:Monique Lamers
  • Buurtverbinder bij: OnsThuus
  • Leeftijd: 49 jaar
  • Woont in: Boxmeer
  • Woont in het dorp sinds: 2007
  • Buurtverbinder sinds: februari 2016

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Ik was vrijwilliger bij een hele kleine burenhulp organisatie. Dat was een pilot voor iets anders. Rond de periode dat hun zouden stoppen, zou OnsThuus, zoals wij het platform hebben genoemd, gaan beginnen. Ik dacht toen: ‘Dat is de grote zus’ en alles wat ik geleerd heb kan ik dan voor de hele gemeente gaan doen.

Wat houdt het werk in?
Mensen uit de gemeente vertellen dat we er zijn en waarom we er zijn. En ook helpen als ze gebruik willen maken van de website.

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
Ik kwam een oudere mevrouw tegen die ik vaag een beetje ken. Zij vroeg toen aan mij wat ik nu doe voor werk, waarop ik zei dat ik buurtverbinder ben en uitlegde wat dat inhield en waarom de website er was. Haar eerste reactie hierop was: ‘Och, daar zaten wij al jaren op te wachten!’. Die enthousiaste reactie dat er eindelijk iets was als OnsThuus was toen erg leuk.

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Gewoon starten! De maatschappij is zo aan het veranderen, iedereen is heel erg op zichzelf gericht maar dat hou je gewoon niet vol. Op dit moment merk je al dat heel veel mensen wanneer ze hulp of zorg nodig hebben, zelf in hun eigen omgeving moeten zoeken naar die hulp. Maar wat nou als je je eigen buren niet eens kent? Je moet dus steeds meer een beroep doen op je naaste omgeving, maar wat als je je naaste omgeving niet kent. Daar is het platform een heel goed initiatief voor.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?
De terugkomdagen (buurtverbindersdagen) vanuit mijnbuurtje vind ik zelf heel erg belangrijk. Bij de start krijgt iedereen hetzelfde verhaal te horen over de mijnbuurtje aanpak en daarna ga je op je eigen manier daarmee aan de slag. Op de buurtverbindersdagen kom je in gesprek met buurtverbinders uit andere buurten en hoor je hoe zij het verhaal hebben opgepakt en er hun eigen invulling aan hebben gegeven. Dus in contact blijven met andere buurtverbinders, vooral van andere buurtsites, is belangrijk. En de site buurtverbinders.nl (*note redactie, alleen beschikbaar voor buurtverbinders van mijnbuurtje) gebruiken, want wat wij op OnsThuus doen op gemeentelijk niveau, dat gebeurt op buurtverbinders.nl in het groot. Je haalt hier veel tips vandaan en je kunt er ook vragen op stellen. De voordelen van OnsThuus zie je daar dus ook terug in een omgeving die alleen voor buurtverbinders beschikbaar is.