Dé manier om mensen samen te brengen

  • Naam: Marianne Hoogsteder
  • Buurtverbinder bij: WijWijchen
  • Leeftijd: 65
  • Woont in wijk:  Alverna
  • Woont in deze wijk sinds:  1990
  • Buurtverbinder sinds: 2015

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Toen ik met pensioen ging wilde ik graag wat voor de gemeenschap doen! Het leek me leuk om bezig te blijven en ik was geïnteresseerd in vrijwilligerswerk. Toen zag ik de advertentie in het lokale krantje over Mijnbuurtje, maar was eigenlijk net iets te laat met reageren. Ik heb alsnog gereageerd want het klonk erg aantrekkelijk. Vervolgens  heb ik meegedaan aan de trainingen.  

Wat houdt het werk in?
Het allerbelangrijkste is dat wij WijWijchen actief houden. In Wijchen werken we met drie buurtverbinders. Wij proberen mensen bij WijWijchen te betrekken. Op het platform kunnen mensen hulp vragen en aanbieden. We zorgen er voor dat er maatschappelijke projecten worden opgezet. Maandelijks zitten we in de bieb om vragen van mensen te beantwoorden. Ons doel is mensen elkaar te laten vinden en te verbinden. Ons werk is online maar ook offline, we staan ook met de mensen in contact buiten het internet om. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer geflyerd  op de markt samen met wethouder Rob Engels om meer promotie te maken voor waar we mee bezig zijn. Dit was hartstikke leuk! We zijn altijd bezig met het vergroten van onze naamsbekendheid, in het begin ging het moeizaam maar nu gaat het goed.

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
De succesverhalen! Een tijdje terug kwam bijvoorbeeld iemand in Alverna wonen. Ik zag dat ze op de site een oproep had geplaatst dat ze te weinig buiten kwam en graag voor iemand de hond zou uitlaten. Ze kreeg hier maar liefst 5 reacties op, zelfs vanuit de andere kant van Wijchen werd hierop gereageerd. Dit vond ik een erg leuke ervaring!

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Het advies wat ik kan geven is dat dit dé manier is om mensen samen te brengen. Het is belangrijk dat mensen hun huis uit komen. Er zijn bijvoorbeeld veel ouderen die veel binnen blijven of mensen met twee linkerhanden wat betreft social media en internet.  Het platform biedt een manier om die mensen toch te kunnen bereiken. We krijgen nu een uitgebreide interactieve sociale kaart op ons platform, daarop kun je alle organisaties vinden die zorg en welzijn bieden en dit is erg handig. Het gaat steeds meer leven.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?
Mijnbuurtje organiseert een paar keer per jaar een bijeenkomst, daar komen we graag naar toe om andere buurtverbinders te spreken en daar krijgen we ook tips van elkaar. Mijn tip? Blijf actief en betrokken! Ga desnoods de deuren in een wijk langs om mensen in de buurt er bij te betrekken!