Juist op straat ontstaan leuke gesprekken!

  • Naam: Gonneke Hak
  • Buurtverbinder bij: PuurPapendrecht
  • Leeftijd: 37 jaar
  • Woont in wijk: Papendrecht
  • Woont in de wijk sinds: 1979
  • Buurtverbinder sinds: de start in april 2016. We zijn gestart met een driedaagse training en sindsdien ben ik als buurtverbinder, ook vanuit stichting kinderopvang Wasko, verbonden aan PuurPapendrecht. Wasko is een kinderopvang organisatie in Papendrecht die ook veel samenwerkt met (plaatselijke) partners en verbinding zoekt.

Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Vanuit mijn werk heb ik veel plaatselijke contacten, die met elkaar verbinden en kijken wat je kunt betekenen voor elkaar vind ik een uitdaging en zie hierin kansen, dat was een van de eerste redenen. Die successen zichtbaar maken op één plek is natuurlijk ontzettend mooi. Daarbij kunnen we natuurlijk ook de verbinding zoeken met inwoners van Papendrecht. Met elkaar kun je meer en  beteken je ook meer voor elkaar.

Wat houdt het werk in?
Wij zijn vanuit PuurPapendrecht met een groep buurtverbinders en daarin hebben we een taakverdeling gemaakt. Ik ben vaak betrokken bij organisaties of groepen die zich inschrijven. Als buurtverbinder informeer je mensen over de mogelijkheden, laat je zien wat je kunt doen en hoe je je kunt verbinden op het online platform. Groepen en organisaties laat je zien wat de mogelijkheden zijn, maak je enthousiast om vooral ook hier zichtbaar te zijn. Daarnaast vind ik het ook onwijs leuk om zichtbaar te zijn ‘op straat’ en bewoners te informeren door het uitdelen van informatie over PuurPapendrecht, met als doel: ‘verbind je met ons mee? Eigenlijk kijk ik op allerlei momenten of we nog iets kunnen doen met en voor elkaar en dit kunnen verbinden met PuurPapendrecht.

Wat is je leukste ervaring als buurtverbinder?
Het leukste moment was toch wel de lancering van het platform. Na een periode dat we eigenlijk steeds achter de schermen bezig waren en een soort geheim verbondje hadden, we mochten er namelijk nog niet te veel over zeggen, in één keer live met een fantastische lancering en promotiefilmpje. Hét moment dat PuurPapendrecht.nl zichtbaar was voor iedereen. Dat was eigenlijk wel een heel mooi moment.

Er zijn meer leuke en mooie momenten. Zo vind ik het altijd mooi als organisaties/verenigingen zich inschrijven en dan uiteindelijk een uitgebreide pagina op de buurtsite maken met daarop eigen foto’s en informatie. Dus dat iemand eigenlijk mede enthousiast wordt en denkt: ‘wat een leuk idee’ en ‘ik ga aan de slag, verbind me mee en deel dit weer met anderen’. Dat je dan achteraf ziet dat die pagina er prachtig uit ziet met eigen foto’s en goede teksten. Daar word je toch blij van!

Wat is jouw advies voor buurten die nog twijfelen om te beginnen met het platform?
Het online platform is een mooi middel waar je in één oogopslag terug vindt wat er gebeurt in je wijk en in je plaats. Het is mooi als bewoners, organisaties en instellingen zich daar allemaal mee verbinden. Dan weet je van elkaar wat er speelt en je kan hulp vragen en hulp bieden. Je kunt elkaar vinden en je bent via één kanaal op de hoogte van alles wat er speelt. Het zou jammer zijn als je je daar niet mee verbindt, denk ik. Dan mis je iets.

Heb je een tip voor een collega buurtverbinder?
Het online platform is natuurlijk een belangrijk instrument waarop je alles terug kunt vinden, maar het verbinden en het elkaar opzoeken gebeurt ook nog echt op straat. Het is net zo belangrijk om je daar te laten zien en te laten weten wat je doet en wat de mogelijkheden zijn. Koppel dit aan leuke acties en deel dit weer op het online platform zodat dit zichtbaar wordt. Blijf niet alleen achter je laptop zitten maar zoek elkaar op, vertel, deel successen en vooral blijf actief in het delen en verbinden. Juist op straat ontstaan leuke gesprekken.