Drie redenen om als professional vaker de buurtsite te gebruiken

Waarom zou je als professional meedoen op een buurtsite? Dat is toch iets voor bewoners onderling? Wat heb ik daar te zoeken?

Voor veel professionals is online buurtcommunicatie een stap in een nog onbekende wereld. Je bent gewend om in het echte leven direct te communiceren en nu komen daar opeens ander vormen bij. En lijkt het alsof er zich op internet een wereld afspeelt die een hele andere dynamiek heeft dan die van het echte leven. Maar is dat echt zo anders? Net zoals in het echte leven, verzamelen mensen met een gedeelde interesse zich op internet. Of dat nu gaat om films, nieuws of je buurt. Mensen weten elkaar te vinden. Voor jou als buurtprofessional liggen er tal van kansen om op een andere manier en dikwijls ook met andere mensen in contact te komen, dan die je nu al tegenkomt. De mogelijkheden die je hebt, zijn onder te verdelen in luisteren, meedoen en faciliteren.

Beter geïnformeerd door online te luisteren
Op buurtsites worden zaken besproken die spelen in de buurt. Of het nu gaat over geluidsoverlast, een onveilige kruising, de verbouwing van een gemeenschapshuis, van alles komt voorbij. Door aanwezig te zijn op dit soort websites en te “luisteren” naar wat er geschreven wordt, ben je beter geïnformeerd.

Effectief je rol uitoefenen door ook online mee te doen
De buurtsite bied je de mogelijkheid om direct zichtbaar en vindbaar te zijn voor bewoners. Zij kunnen je zo direct betrekken op het moment dat ze je nodig hebben. De kans daarop vergroot je door met een goed en volledig ingevuld profiel aanwezig te zijn op de buurtsites. Juist hier kun je heel goed inzichtelijk maken waarvoor bewoners bij je terecht kunnen. Bij discussies die gevoerd worden tussen buurtbewoners, kun je als wijkprofessional een bijdrage leveren door je professionele mening te geven. En natuurlijk kun je het nieuws uit jouw organisatie hier actief delen met de buurtbewoners. Buurtverbinders kunnen dit nieuws promoveren naar de voorpagina van de buurtsite. Zo wordt het zichtbaar op een plaats waar bewoners toch al zijn, zonder dat die jou persé op moeten zoeken. Nog een mogelijkheid: professionals kunnen op de buurtsite de vragen stellen van bewoners die geen internet hebben. Op die manier weet je zeker dat iedereen in de buurt mee kan doen.

Grotere impact door bewoners online te faciliteren
De buurtsites kun je ook inzetten om bewoners mee te laten denken over vraagstukken in de buurt. Of het nu gaat om sociale vraagstukken, het herinrichten van een plein of duurzamer omgaan met energie, bewoners denken graag met jou en elkaar mee. Als je communiceert met bewoners op een plaats waar ze al zijn, en dus geen andere communicatiemiddelen meer op hoeft te tuigen, levert dat een directe besparing op.

Wil jij graag als professional aan de slag, maar zou je nog wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Kijk dan ook eens bij onze trainingen voor professionals!