Burendagworkshop

Burendagworkshop: Leren om de pareltjes in je buurt optimaal te benutten

De buurt is een enorme verzameling van talenten, kennis, vaardigheden, plekjes, spullen en heel veel andere schatten. Als je die samen kunt gebruiken, hoe mooi zou dat zijn? Wat zou dat allemaal mogelijk maken? Inwoner Loes Wijffels volgde de Burendagworkshop van mijnbuurtje.nl en wil er meteen mee aan de slag!

“Ik zie dat het Oranjefonds en Douwe Egberts in samenwerking met Mijnbuurtje.nl een workshop aanbieden voor mensen die op Burendag iets gaan organiseren. Ik ben nieuwsgierig en meld me aan… 

Een paar weken later zit ik voor mijn laptop en ontmoet ik bij de Burendagworkshop online mensen uit Almere, Bennekom, een dorpje in Zeeland, Dronten en Nijmegen. Allemaal op zoek naar tips om een leuke Burendag te organiseren of om meer contact met en tussen hun buurtgenoten te stimuleren. Michelle, Martin en Laura van het Oranjefonds zijn erbij, evenals Jorie, Communitymanager en Lonneke, Trainer en Adviseur bij mijnbuurtje.nl. 

Tools voor meer betrokkenheid
Lonneke legt uit. Vandaag krijgen we ‘tools’ aangereikt voor een leukere en meer betrokken buurt. We vertellen elkaar onze motivatie om mee te doen aan deze workshop. Sommige deelnemers zijn net verhuisd en zoeken manieren om meer contacten te krijgen in hun wijk. Anderen houden al hun zoveelste burendag. Lonneke vraagt ons te delen wat ons aanspreekt in onze eigen buurt. Haar benadering gaat duidelijk uit van het positieve. Ik merk dat ik er vrolijk van word.

Schatten verzamelen
In het vervolg van de workshop leren we hoe we op een leuke manier met buurtgenoten in gesprek kunnen gaan. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de talenten en mogelijkheden die er al zijn. We oefenen met de buurtschat-challenge: goede vragen stellen om deze ‘schatten’ uit de buurt te verzamelen, zoals ‘Wat kun jij goed met je handen?’ Ik vind het al meteen een erg leuk idee voor mijn Burendag. Lonneke legt uit hoe je de schatten kunt verzamelen door geeltjes op een groot bord te plakken.

Vervolgens zoeken we elk een voorwerp in huis dat voor ons ‘je welkom voelen’ symboliseert en leren we hoe je anderen betrekt en een waarderend gesprek voert. Ook krijgen we tips hoe om te gaan met een buur die niet direct wil meedoen. 

Tijdens de evaluatie vertellen we elkaar wat ons verraste, deze ochtend. Een vruchtbare workshop vol praktische en bruikbare tips, zoals de goede vragen stellen en nieuwe buurtgenoten een warm welkom bieden. En dat allemaal in zo’n positieve vibe dat ik meteen zin krijgt ermee aan de slag te gaan!”

Wil jij als gemeente of woningcorporatie ook je inwoners bewust maken van wat hun buurt allemaal te bieden heeft? Zodat ze elkaar en alles in buurt beter kunnen vinden? Boek dan deze leuke interactieve Burendagworkshop van mijnbuurtje.nl.