10 succesfactoren voor succesvolle samenwerking met inwoners #8

Mijnbuurtje.nl helpt gemeenten al tien jaar bij haar participatieprojecten. De kennis en ervaring die we opdeden in honderden workshops delen we graag. Echt goed samenwerken met inwoners vraagt namelijk om een ander soort relatie. Eén waarin het gaat om eerlijkheid, respect en gelijkwaardigheid. Het voelt al snel als een spagaat als je de kaders van de gemeentelijke organisatie even moet loslaten om echt contact te maken. Maar het is de moeite meer dan waard!

Wat zijn nou precies die succesfactoren? Mijnbuurtje.nl stelde een top-tien samen van deze randvoorwaarden. 

Op nummer 8:  Durf te experimenteren, spring in het diepe en ga dingen uitproberen. 
Heb en toon lef, durf je nek uit te steken. Besef dat jij een proces kunt maken of breken. Door te laten zien dat jij echt ergens voor gaat, enthousiasmeer je inwoners om ook een verschil te maken.

Plannen maak je doorgaans vóór inwoners, doe dat dan niet vanachter je bureau, maar maak het beleid mét de inwoners. Laat ze meepraten en meedenken. Begin klein en sluit aan bij wat er al is. Zoek mensen met dezelfde interesse en behoeften, gelijke zielen die zich misschien al bezighouden met jouw onderwerp en leg contact met ze. Bouw het van daaruit op. Zo maak je gebruik van de bronnen die al in een buurt of gemeente aanwezig zijn en sluit je aan bij de praktijk. Breng deze mensen met elkaar in contact en ga samen in gesprek. Dan hoor je wat er wérkelijk speelt en waar de behoeften écht liggen. Je zult zien: het is uiteindelijk een stuk makkelijker dan in je eentje het wiel uitvinden. Bovendien krijg je de inwoners op deze manier wel méé. 

Heb dus lef, begin gewoon, al is het maar klein. Vanuit deze samenwerking werk je de plannen verder uit.

Als je andere dingen doet, krijg je ook andere dingen voor elkaar.

Download hier het ebook ‘Succesvol samenwerken met inwoners