10 succesfactoren voor succesvolle samenwerking met inwoners #3

Mijnbuurtje.nl helpt gemeenten al tien jaar. Echt goed samenwerken met inwoners vraagt om een ander soort relatie. Eén waarin het gaat om gelijkwaardigheid, eerlijkheid en respect. Het voelt misschien spannend om echt contact met inwoners te maken. Maar het is de moeite meer dan waard!

Wat zijn nou precies die succesfactoren? Mijnbuurtje.nl maakte een top-tien.

Op 3: Denk in kansen, durf buiten de lijntjes te denken en te doen. Denk creatief en durf soms regels links te laten liggen.

Als ambtenaar ben je gewend binnen wettelijke kaders te werken. Maar soms worden die zo strak toegepast, dat er geen enkele ruimte meer overblijft voor initiatieven. Door in plaats van ‘Nee’, ‘Ja, Als’ te zeggen, dwing je jezelf om in kansen te denken en ga je vanzelf op zoek naar nieuwe wegen. Als je jezelf die ruimte geeft, voelen de inwoners waarmee je samenwerkt, zich gezien en gewaardeerd. Zij merken dat je meedenkt en samen tot een optimaal resultaat probeert te komen. Inwoners leggen zich dan ook makkelijker neer bij de resultaten. 

Dus: maak ‘omdenken’ tot een standaard werkwoord. Kijk steeds naar: Wat kan wel? Waar zit de ruimte? Door zo naar een vraagstuk te kijken kan vaak meer dan je in eerste instantie voor mogelijk hield.